TÜRKİYE EKONOMİSİ YUMUŞAK İNİŞE GEÇİYOR
Deutsche Bank, Türkiye’nin ekonomi durumuna dair yaptığı değerlendirmede, Türkiye ekonomisinin yumuşak iniş sürecinde bulunduğunu ve 2023 yılında ekonomik büyümenin yüzde 2,9 düzeyinde olacağını ancak 2025’te bu oranın yüzde 2,8’e düşeceğini öngördüğünü belirtti. Genel anlamda gelişmekte olan piyasalara dair oluşturulan raporda 2025 yılının, birçok belirsizliğe sahne olabileceği ifade edildi. Ayrıca, ABD’deki politika değişikliklerinin, gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı kaydedildi.
YENİLENEN BÜYÜME TAHMİNLERİ
Raporda, Türk ekonomisinin “kademeli soğuma” sürecinin izlenebileceği ve sıkı parasal koşulların iç talebi azaltacağı belirtildi. Ekonomi 2025’in ikinci yarısına kadar potansiyelinin altında büyüyecekken, 2024 yılında ise büyümenin yüzde 2,8 olacağı öngörüsü yapıldı. İç talepteki toparlanmanın 2026 yılında güçlenmesi bekleniyor. Rapor, bu büyüme tahminlerinin enflasyonun düşürülmesine öncelik veren ekonomi politikaları çerçevesinde yapılmasına karşın, daha destekleyici bir politikaya geçişin daha güçlü bir büyüme getirebileceğini belirtiyor.
DEZENFLASYON BEKLENTİSİ
Rapor, iç talep zayıflaması, enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve Türk lirasının reel değerlenmesi nedeniyle dezenflasyon sürecinin 2024’te devam edeceğini vurguladı. “Maliyet baskıları, enflasyon beklentileri ve iç talep, enflasyondaki düşüşün kademeli olarak devam edeceğine işaret ediyor. Asgari ücretin yıl başında yüzde 30 artırılacağı varsayımına dayanarak, 2024’te enflasyonun yüzde 45, 2025’te ise yüzde 25,4’e gerileyeceğini tahmin ediyoruz,” denildi. Ayrıca, mevcut politika çerçevesinin sürmesi durumunda enflasyonun 2026’da yüzde 20’nin altına düşebileceği vurgulandı.
OECD RAPORUNDAN TÜRKİYE TAHMİNİ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’nin bu yıl büyüme tahminini yüzde 3,5 olarak belirtti. OECD, ayrıca, dünya genelindeki ekonomik belirsizliklere rağmen Türkiye’nin büyümesine olumlu katkı sağlanacağını öngörüyor. Tüketici güveninin artması ve enflasyondaki düşüş, reel hane halkı gelirlerinin artışını destekliyor. OECD raporuna göre Türkiye’nin 2024 ve 2025 büyüme tahminleri sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 2,6 düzeyinde çıkıyor.
KORUMACI POLİTİKALARA DİKKAT
OECD, ABD ve Çin ekonomilerine dair de tahminlerde bulundu; 2024 ve 2025 yıllarında bu ülkelerin büyümelerinin sırasıyla yüzde 2,8 ve 2,4 ile 4,9 ve 4,7 olması bekleniyor. Ancak, ticarette korumacı politikaların artışına işaret eden OECD, küresel ticaret kısıtlamalarının fiyatları yükseltme ve yaşam standartlarını düşürme riski taşıdığını belirtti.
FİTCH RATINGS: TÜRKİYE’DE RİSKLER AZALIYOR
Fitch Ratings, Türkiye’deki ekonomik durumun 2025 itibariyle dış kırılganlıkların azaldığını ve piyasa algısında iyileşme sağlandığını ifade etti. Analizlerinde, sıkı para politikalarının ve rasyonel gelir politikalarının, Türkiye’nin ekonomi politikaları üzerinde olumlu etkiler yaratacağını öngörüldüğünü vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda ya da politikalardaki kararlılıkla beraber dış finansmana erişimindeki iyileşmelerin sürmesi bekleniyor.