ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, asgari ücrete yapılan zammın ardından alım gücündeki düşüşü eleştirdi. “11 ay önce verilen 17 bin 2 liralık asgari ücretin alım gücü bugün 7 bin lira eriyerek 10 bin liranın altına indi. İki gece önce asgari ücrete 5 bin lira zam verdiler. Yani 7 bin lira kaybedilmiş asgari ücrete 5 bin lira zam verirken belki de Cumhuriyet tarihinde ilk kez asgari ücrete zam değil indirim yaptılar” şeklinde konuştu. Özel, ayrıca Türkiye Ormancılar Derneği tarafından düzenlenen ‘Türkiye Ormancılar Derneği 100. Yıl Sempozyumu’na katıldığında asgari ücretin Türkiye’deki işgücü piyasasındaki yeri hakkında dikkat çekici bilgiler paylaştı. Türkiye’de her 100 işçiden 57’sinin asgari ücret aldığını ve ücretlilerin yüzde 87’inin asgari ücretten doğrudan etkilendiğini belirtti.
ZAM ORANLARININ ETKİSİ
Asgari ücretin hemen üzerinde maaş alanların oranının da yüzde 87 olduğunu ifade eden Özel, asgari ücrete yapılan zam oranının diğer maaşları da etkilediğini vurguladı. Özel şu değerlendirmeyi yaptı: “Asgari ücretin yüzde 30 zam aldığı nokta aslında şöyle bir çirkin bakış açısından kaynaklanıyor. Diyorlar ki, asgari ücrete zam yaparsak enflasyon artar. Bunu Merkez Bankası çalışmış. Asgari ücrete yüzde 1 zam yapınca enflasyon binde 0,7 artıyor. Yani enflasyonu arttıran etmenler arasında asgari ücret zammı neredeyse yok denilecek noktada.”
ENFLASYON VE ÜCRET SORUNU
Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, asgari ücretle alınan ürünler arasında karşılaştırmalar yaptı. “Tayyip Bey gelmeden önce 7 çeyrek altın alınıyordu. Bugün 3 çeyrek altın alınıyor, 4 çeyrek altın kayıp. Enflasyona ezdirdiğinin, altına ezdirdiğinin, simite ezdirdiğinin, ekmeğe ezdirdiğinin bütün örneklerini bütün açıklığıyla ifade ediyoruz” dedi. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre enflasyonun yüzde 48 olduğunu belirten Özel, yüzde 30 zam verilmesine rağmen durumun düzelmediğini söyledi.
OECD ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMA
Özel, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ülkelerinde ücretlilerin milli gelirden aldıkları payın yüzde 50 ile 55 arasında olduğunu vurguladı. “Biz de OECD ülkeleri arasındayız. Meksika’dan sonra en kötü durumda olan biziz. Avrupa ülkelerinde ücretlilerin aldığı pay yüzde 60 ile 70 arasında. Türkiye’de bu oran sadece yüzde 25. Böyle bir ülke dünya üzerinde yok” ifadelerini kullandı. Bu durumun, Türkiye’nin ekonomik yapısı hakkında önemli bir gösterge oluşturduğunu belirtti.