RUSYA’DAN AKKUYU NGS İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR
Rusya’nın Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’a bağlı Atommash tesisi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 4’üncü Güç Ünitesi’nde kullanılacak nükleer reaktör kabının üretimine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Atommash, reaktör kabının imalat sürecinin önemli bir aşaması olan kaynak işlemini tamamladı.
KAYNAK İŞLEMİ DETAYLARI
Şirketten yapılan açıklamada, “Ürünün birleştirildiği kaynak işlemi, uygulanması en zor işlemlerden biri olarak kabul ediliyor,” ifadeleri yer aldı. 10 gün süren işlemde kaynak yapılan bölge, 170 ila 280 santigrat derece aralığında ısıtıldı. Çalışma esnasında 1,2 tondan fazla kaynak arkı ve 1 ton tel kullanıldı. Kaynak işleminden sonra reaktör kabı, ısıl işlem sürecinden geçecek ve ardından radyografik hata tespiti, ultrasonik ve boyayla çatlak kontrolü gibi bir dizi kontrol önlemi uygulanacak. Reaktör ekipmanlarının kaynaklı bağlantılarının kalitesi, NGS’nin en az 60 yıl boyunca çalışmasının güvenliğini ve güvenilirliğini belirliyor.
PETROZAVODSKMASH TESİSİ’NDEN EKİPMAN ÜRETİMİ
Rosatom’un Makine Mühendisliği Bölümü’ne bağlı bir diğer tesis olan Petrozavodskmash, Akkuyu NGS’nin 4’üncü Güç Ünitesi’nin güvenliğini sağlamak amacıyla ekipman üretimine devam ediyor. Bu tesis, pasif kor su basma sistemi için iki hidrolik tank üretti. Bu tanklarda, yaklaşık 60 santigrat derece sıcaklığa kadar ısıtılmış sulu bir borik asit çözeltisi muhafaza ediliyor. Birincil devredeki basınç belirli bir seviyenin altına düştüğünde, sıvı otomatik olarak reaktöre veriliyor ve reaktör koru soğutuluyor. Bir güç ünitesinin pasif kor su basma sistemi, her biri 120 metreküp hacme sahip toplam sekiz hidrolik tank içeriyor.
Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, konuyla ilgili “Nükleer reaktör kabının üretimi birkaç yıl sürüyor ve her aşamada uzmanlar son derece hassas ve kalite standartlarına sıkı sıkıya bağlı kalınarak gerçekleştirilen yüksek teknolojili operasyonlar gerçekleştiriyor,” açıklamasında bulundu. Akkuyu NGS’nin dört güç ünitesinden üçü, reaktör ünitesinin ana unsuru olan reaktör kabı ile donatıldı ve yakında 4’üncü Güç Ünitesi de reaktörün kalbi olarak kabul edilen bu ekipmana kavuşacak.
MAXIM ZHIDKOV’DAN ÖNEMLİ BİLGİLER
Atommash tesisinin başkanı Maxim Zhidkov, “Akkuyu NGS’nin 4’üncü Güç Ünitesi için reaktör kabı kaynağının tamamlanması, Atommash’ın Türkiye’deki ilk NGS için reaktör ekipmanı üretmeye yönelik yoğun emek gerektiren ve uzun döngülü operasyonlardan birini tamamladığını gösteriyor. Tesis, proje için nükleer ada ve makine dairesi için iç parçalar, buhar jeneratörleri, tüp sistemi modülleri, reaktör pasif koruma sistemleri, basınç kompansatörleri gibi geniş bir yelpazede ekipman üretiyor. Toplam 8 bin ton ekipman üretildi ve bu rakam 11 bin tona çıkacak,” dedi.