AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ’NE DESTEK
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, “Fırsatların ve tehditlerin bütün boyutlarıyla ele alındığı Avrasya Ekonomi Zirvesi iş insanları arasında yeni işbirliklerinin gelişmesine katkı sunacak.” açıklamasını yaptı. Marmara Grubu Vakfı (MGV) tarafından 7-8 Mayıs tarihlerinde 28.’si düzenlenecek bu zirvenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Paşahan, küresel ekonomi için fırsatların ve tehditlerin ele alındığı bu zirvenin iş insanları arasında yeni işbirliklerinin gelişmesini sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, girdi maliyetleriyle kur arasında dengenin yeniden sağlanması gerektiğini ve desteklerden tüm firmaların yararlandırılması gerektiğini dile getirdi.
İHRACATIN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN ÇÖZÜMLER
Paşahan, 5 puanlık prim indiriminin iki yıl boyunca 10 puana çıkarılması gerektiğini belirterek, “Emek yoğun sektörler için iki yıl ödemesiz, yüzde 20’nin altında faizle kredi imkanı sağlanmalı.” dedi. İHKİB olarak uzun yıllardır Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni desteklediklerine dikkat çeken Paşahan, bu organizasyonu aynı zamanda moda endüstrisinin gücünü tanıtmak için bir platform olarak gördüklerini ifade etti. “Moda endüstrimiz katma değerli üretimi, istihdamı ve ihracatı ile Türkiye ekonomisi için stratejik önem taşıyor.” diyen Paşahan, Türkiye’nin küresel hazır giyim ihracatının yaklaşık yüzde 3,5’ini gerçekleştirdiğini açıkladı.
İHRACATTA DÜŞÜŞ SÜREKLİLİK GÖSTERİYOR
2022’de 21,2 milyar dolara ulaşan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 2023’te 19,2 milyar dolara, 2024’te 17,9 milyar dolara düştüğünü aktaran Paşahan, kan kaybının yine de devam ettiğini belirtti. 2025’in ilk çeyreğinde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 4,2 milyar dolarda kaldığını vurguladı. İhracatın yeniden yukarı dönmesi için dört maddelik çözüm formülünü açıklayan Paşahan, girdi maliyetleriyle kur arasında dengenin sağlanması gerektiğini söyledi.
AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ’NE GÜÇLÜ DESTEK
Marmara Grubu Vakfı (MGV) Genel Başkanı Dr. Akkan Suver de Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin, “özgür ve entelektüel bir platform” olduğunu ifade etti. Suver, yaklaşık 30 yıldır uluslararası alanda sözü olan isimleri bir araya getirdiklerini belirtirken, bu platformda dünyanın durumunu iyileştirmek üzere aktif olarak görevde bulunan ve geçmişte sorumluluk üstlenen liderlerin, iş dünyası temsilcilerinin, akademisyenlerin ve dini önderlerin bir araya geldiğini söyledi. “Avrasya Ekonomi Zirvesi elitlerin bir araya geldiği bir toplantı değil.” diyen Suver, bu forumda kanaat önderlerinin düşüncelerini özgürce paylaşabildiğini vurguladı. “Yaşanabilir bir dünya için diyalog temasıyla düzenleyeceğimiz 28. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni barışa giden yolda bir köprü olmanın sorumluluğuyla gerçekleştireceğiz.” diye ekledi.