Avrasya Tüneli’nden 8 Yılda 151 Milyon Araç Geçti

AVRASYA TUNELİ’NDEN GEÇİŞLER

İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını birleştiren Avrasya Tüneli, 8 yıl içinde 151 milyon araç geçişine ev sahipliği yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu tünelin resmi açılışının 20 Aralık 2016’da gerçekleştirildiğini hatırlattı. Uraloğlu, “Tünel, İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını 5 kilometrelik çift katlı denizaltı kara yolu tüneliyle bağlıyor” ifadesini kullandı. Tünelin gelişmiş teknolojisi ve mühendislik tasarımı sayesinde, 8 yıldır İstanbul Boğaz geçişinde hızlı, güvenli ve çevre dostu ulaşım imkanı sunduğunu belirtti.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

Avrasya Tüneli’ni 8 yılda 8,3 milyon kullanıcı 151 milyon kez kullandı. Uraloğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Kozyatağı-Bakırköy koridoru hesaba katıldığında, tünel kullanıcılarına 211 milyon saat zaman tasarrufu, 261 bin ton yakıt tasarrufu, 115 bin ton emisyon azalımı ve kilometrede 590 milyon araç tasarrufu sağladı. Bu yönüyle ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağladı.” Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin İstanbul’un güney aksındaki ulaşım mesafelerini 10 kilometre kısalttığını vurguladı. Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresinin ise 5 dakikaya düştüğünü ekledi. 2024’te kullanıcılar sabah saatlerinde ortalama 36 dakika, akşam saatlerinde ise 41 dakika zaman kazanacak.

GARANTİLİ TRAFİK SEVİYELERİ

Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nde günlük ortalama 82 bin araçlık trafik olduğunu ve bu sayının garanti edilen seviyenin üzerinde olduğunu bildirdi. Tünelin, kamu-özel işbirliği modeliyle inşa edilen ilk kara yolu projesi olduğunu ifade eden Uraloğlu, “2023 yılı son çeyreği ve 2024 boyunca garanti edilen trafik seviyelerini aşarak kamu ile gelir paylaşımına başladık” şeklinde konuştu. Tünelde günlük maksimum birim araç sayısı, 13 Haziran’da 94 bin 459’a ulaşmıştı. Ayrıca 1 Mayıs 2022’den bu yana motosikletlerin kullanımına izin verilmesiyle tünelden 2 milyon 7 bin 341 motosiklet sürücüsü geçmiş durumda. Tünel kullanıcılarının yüzde 25’i günlük geçişlerde Avrasya Tüneli’ni çift yönlü kullanıyor.

DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK

Sürdürülebilirlik açısından yenilikçi adımlar atıldığını belirten Uraloğlu, Asya havalandırma ve trafo binalarındaki güneş enerjisi santralinin 322 bin 880 kilovatsaat üretim kapasiteli olduğunu aktardı. Güneş enerjisi santrali, 546 panel, 5 inverter ve 280 güç optimizerinden oluşuyor. Bu sayede Avrasya Tüneli veri merkezlerinin elektrik ihtiyacını karşılamak amaçlanıyor. Böylece işletme, enerjisini temiz kaynaklardan sağlamış olacak ve ayrıca yıllık 210 ton karbon emisyonunun azalmasına destek verecek. Bu miktar, yaklaşık 3 bin 500 çam ağacının dikimine eşdeğer bir etki yaratıyor.

ÖNEMLİ

Erdoğan’dan Trump’ın Sözlerine Yanıt: Tespitler Yerinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahire dönüşü Trump'ın Türkiye'ye dair olumlu yorumlarına yanıt vererek, Türkiye’nin etkisinin genişliğini vurguladı ve Suriye ilişkilerinin gelişeceğini belirtti.

Kuruluşların En Fazla Alım-Satım Yaptığı Hisseler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi gün ortasında yüzde 0,04 artışla 9769 puanda işlem görüyor. Yatırımcılar, en çok işlem yapan aracı kurumların tercih ettiği hisseleri inceliyor.

Daha Fazlası!