ARAŞTIRMA SONUÇLARI ENDİŞE VERİYOR
Her yıl dünya çapında yüz binlerce çocuk, daha iyi nefes alabilmeleri veya tekrarlayan enfeksiyonlardan kurtulabilmeleri için bademcik ameliyatı geçiriyor. Ancak, yeni bir araştırma, bu yaygın uygulamanın uzun vadeli etkileri hakkında bazı kaygıları gündeme getiriyor. Uluslararası bir araştırma ekibi, bademcik ameliyatının ilerleyen yıllarda anksiyete ile ilgili bozuklukların gelişim riskini artırabileceğini öne sürdü.
ANALİZ EDİLEN VERİLERİN DETAYLARI
Çin’de bulunan Guangxi Tıp Üniversitesi ile İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden bilim insanları, İsveç sağlık kayıtlarında yer alan bir milyondan fazla bireyin verilerini inceledi. Bu analizde bademcik ameliyatının sonrası travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), depresyon ve anksiyete gibi durumların ortaya çıkma riskinin yüzde 43 oranında arttığı belirlendi. Araştırma gözlemsel bir çalışma olduğu için, bu bulguların kesin nedenleri tespit edilemedi. Ancak, katılımcıların yaşı, cinsiyeti, aile geçmişi ve ebeveynlerin eğitim seviyesi gibi faktörler analizde dikkate alındığında, riskin yine de devam ettiği görüldü.
PSİKOLOJİK ETKİLER VE DONELER
Araştırmacılar, yayımladıkları makalede, “Bu bulgular, adenotonsiller hastalıkların veya ilgili sağlık koşullarının, stresle ilişkili bozuklukların oluşumunda potansiyel bir etkisi olduğunu düşündürüyor” şeklinde ifade ettiler. Belirlenen rahatsızlıklar arasında travma sonrası stres bozukluğu en yüksek risk artışını gösteriyor. Özellikle erken yaşta bademcik operasyonu geçiren çocuklarda, bu durumu yaşamayanlara göre yüzde 55’lik bir artış tespit edildi.