ENERJİ GÖRÜŞMELERİ ÜZERİNE AÇIKLAMALAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İngiltere’de temaslarda bulunduğu sırada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Bayraktar, İngiltere Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanı Ed Miliband ile oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtirken, iki ülke arasında Enerji ve İklim Diyaloğu’nu başlatan bir mutabakat zaptı imzalandığını aktardı.
FİNANSMAN HEDEFLERİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ PLANI
Londra’daki temasları süresince küresel enerji sektörünün önemli yatırımcıları ve finans kurumu temsilcileriyle bir araya geldiğini ifade eden Bayraktar, Yenilenebilir Enerjide 2035 yol haritası çerçevesinde rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini 30 gigavat seviyesinden 120 gigavata çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Yatırımcıların ve finans kuruluşlarının Türkiye’nin bu hedeflerine büyük ilgi gösterdiğini belirten Bayraktar, “Önümüzdeki dönemde büyük bir finansmanı ülkemize getireceğimize inanıyorum” dedi.
BİRLEŞİK KRALLIK’TAN MALIYET DESTEĞİ
Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritası kapsamında 108 milyar dolarlık bir yatırım planlandığını bildiren Bayraktar, Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Dairesi’nin Türkiye’ye 2 milyar sterlinlik finansman sağlamayı düşündüğünü ve bunun için üç temel alandaki projeleri önerdiklerini vurguladı. Sanayinin hedeflediği 24 bin megavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi, deniz üstü rüzgar enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerinin bu süreçte önem taşıdığına değindi.
NÜKLEER ENERJİDE YENİ MODELLER
Bakan Bayraktar, nükleer enerjide kullanılacak küçük modüler reaktörler (SMR) konusunda farklı modellere açık olduklarını belirtti ve bir düzenlemenin Meclis’e gelmesiyle konunun hukuki bir çerçeve kazanacağını ifade etti. Alım garantisi modelinin yanı sıra özel sektörün de bu alana yatırım yapabileceğinin altını çizen Bayraktar, enerji sektörünün karbon ayak izlerini azaltması gerektiğini dile getirdi.
TÜRKİYE-RUSYA ENERJİ İLİŞKİLERİ
Doğal gaz ihracatında yapılan ödemeler için Gazprombank’ın ABD tarafından yaptırım listesine alınmasıyla ilgili gelen soruya yanıt veren Bayraktar, Türkiye ile Rusya arasındaki enerji ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını kaydetti ve Türkiye’nin Rusya’dan doğal gazdan önce petrol ve petrol ürünü tedarik ettiğini belirtti.
DOĞAL GAZIN ÖNEMİ
Doğal gazın ikamesinin zor bir ürün olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Gaz ticaretinin herhangi bir aksamaya mahal vermeden devam etmesi gerekiyor. Bunu yakın ve orta vadede ikame etme şansı yok. Dolayısıyla bu gazı Türkiye’ye alabilmemiz lazım” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin yüzde 84’lük alanına doğal gaz iletildiğini aktardı.
AKIŞIN SÜRDÜRÜLMESİNE DAİR HASSASİYET
Haneler, sanayi ve elektrik üretiminde doğal gaz kullanımına değinen Bayraktar, “Bu gazın önemli miktarını Rusya’dan alıyoruz. Yakın ve orta vadede bunu ikame etme imkanımız yok” dedi. Doğal gazda arz çeşitliliği konusunda hayata geçirilen adımları, LNG alımı için yapılan yatırımları ve gazlaştırma kapasitesinin 5 katına çıkartıldığını belirtti.
TRANSİT ANLAŞMASININ GELECEĞİ
Bakan Bayraktar, Rus doğal gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya akışını sağlayan transit anlaşmasının 2024 yılı sonunda sona ereceği konusunda ise, “Bu anlaşmanın uzaması Avrupa için de iyi olur ama o gazın parasını Gazprombank’a nasıl ödeyecekler? Bir soru işareti” yorumunu yaptı. Anlaşmanın uzamasının piyasa açısından olumlu olacağını, Türkiye’nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti.