ELEKTRİK DAĞITIM HİZMETLERİNDE DÖNÜŞÜM SÜRECİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) tarafından düzenlenen 15. Sektör Toplantısı’nda, dünya genelinde elektriğin üretim, iletim, dağıtım ve perakende hizmetleri alanında önemli bir dönüşüm yaşandığını ifade ediyor. Kamu ve özel sektör olarak ortak hedefin elektrik dağıtım sektörünün kaliteyi artırıp, uluslararası standartlarda hizmet sunmak ve vatandaşların memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Üretimde büyük değişimler olurken, tüketiciler üretici konumuna gelirken, dijitalleşme beraberinde birçok fırsatı ve siber riskleri getiriyor. Bu nedenle 2026-2030 yıllarını kapsayacak tarife dönemine daha farklı bir gözle yaklaşacağız. 2025 yılı yeni bir elektrik dağıtım ve perakende piyasa mimarisi oluşturduğumuz, geldiğimiz durumu değerlendirip cesur kararlar alacağımız kritik bir yıl olacak” diyor.
YENİLENEBİLİR ENERJİ VE YATIRIMLAR
Talep artışının yanı sıra tüketicilerin rollerinin farklılaşmasının sektörü alışılagelinmişin dışında yeni modellere yönlendirdiğine vurgu yapan Bayraktar, yenilenebilir enerjinin küçük kesintili kaynaklarla birleşerek, merkezi elektrik üretim tesislerine eklenmesinin gerekliliğini belirtiyor. Özelleştirmenin ardından dağıtım altyapısında ciddi yenilenmeler gerçekleştiğini aktaran Bayraktar, “2009’dan bu yana dağıtım sektörüne özel sektör eliyle toplam 20 milyar dolar yatırım yaptık. Abone sayımız 32,2 milyondan 50,3 milyona ulaştı ve abone başına yatırım miktarı 13 dolardan 34 dolara çıktı. 947 bin kilometre olan dağıtım hatlarımız bu süreçte 1,4 milyon kilometreye yükseldi. Türkiye genelindeki teknik ve ticari kayıp oranı ise yüzde 20’lerden yüzde 9,4 seviyesine indi.” şeklinde bilgi veriyor.
MEVZUATTA YAPILAN DÜZENLEMELER
Bayraktar, dağıtım şirketlerinin 2021-2025 döneminde yaklaşık 70 milyar liralık yatırım planı bulunduğunu ve bu dönemdeki toplam yatırımın 55 milyar lira olduğunu belirtiyor. İçinde bulundukları yıl için 13 milyar liralık yatırım planlandığını ifade eden Bayraktar, kayıp-kaçak oranlarının daha da aşağı çekilmesi için yatırımların planlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyor. “Dağıtım şirketlerine sunulan hizmetin iyileştirilmesi amacıyla mevzuatta önemli düzenlemeler yaptık. Vatandaşlara tazminat ödenmesi yükümlülüğü getirdik ve tedarik sürekliliğini sağlayan akıllı sayaç kullanımını teşvik ettik.” diye ekliyor.
GÜÇLÜ İLETİM VE DAĞITIM ALTYAPISI HEDEFİ
Bayraktar, Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önceliklendirildiğini vurguluyor. 2024 yılına kadar yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin yüzde 60’lara ulaşmasını hedeflediklerini kaydeden Bayraktar, Türkiye’nin elektrik talebinin 2035 itibarıyla en az 510 milyar kilovatsaat olacağını öngörerek, rüzgar ve güneş kurulu gücünü 4 katına çıkararak 120 bin megavata ulaşmayı planlıyor. Bu artışın ancak güçlü iletim ve dağıtım altyapısıyla yönetilebileceğini söyleyen Bayraktar, “2035’e kadar elektrik ithalat ve ihracat kapasitemizi 2 bin 500 megavattan 7 bin 500 megavata çıkararak, bölgede elektrik ticaretinin merkez ülkesi haline gelmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuşuyor.