DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN’DAN SÜREÇ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Suriye’de demokratik bir yönetim beklediğini belirtti. “Bir gecede, bir ayda, bir yılda İsviçre demokrasisi beklemek gerçekçi olmaz. Hassas bir süreç. Sürecin iyi yönetileceğini düşünüyorum. Elimizden gelen yardımı yapıyoruz” dedi. Fidan, yeni yönetimin ileride yapacağı adımlara dair ise “Hep beraber ne yaptığına bakacağız. Terörle ilişki kurmaması, azınlıklara kötü muamele yapılmaması, kadın hakları fevkalade önemli. Şu ana kadar bir şikâyet görmedik ama her şey çok yeni” şeklinde konuştu. Hakan Fidan, Al Hades kanalına verdiği röportajda Suriye’deki gelişmelerle ilgili dikkat çekici mesajlar paylaştı.
MODERN YÖNETİM ALGISI İÇİN TAVSİYELER
Fidan, Türkiye’nin Suriye politikasının birkaç boyuttan oluştuğunu ifade ederek, muhalefetiyle barışmayan Esad yönetiminden dolayı daha fazla mültecinin Türkiye’ye gelmemesi için çaba gösterdiklerini söyledi. “İleri hatlarda kontrolü elinde tutan muhalif unsurlarla Türkiye çalıştı. Özellikle Suriye Milli Ordusu ve Ulusal Kurtuluş Cephesi gibi gruplar bizimle birebir çalıştı.” Fidan, bu süreçte Heyet’e modern yönetim sistemleri ile ilgili tavsiyelerini ilettiklerini, heyetin ve diğer bileşenlerin ana önceliğinin Beşar Esad’ın hatalarını tekrar etmemek olduğunu belirtti.
REGİYONDA DENGELİ BİR YAPI HEDEFİ
Fidan, Esad sonrası Suriye’deki diğer ülkelerin etkisinin dengeli olması gerektiğine dikkat çekti. “Cumhurbaşkanımızın vizyonu net; İran, Türk ya da Arap dominasyonu istemiyoruz. Artık devletler olgunlaştılar ve kendi sınırlarına saygı göstererek bölgede düzeni kurmaları gerekiyor” diye belirtti.
AZINLIKLAR VE KADIN HAKLARI ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER
Fidan, “HTŞ’nin gelecek adımlarına dair gözlemlerimizi paylaşabiliriz. Ancak önemli olan Şam’daki yeni yönetimin eylemlerinin gizlenemeyecek olmasıdır.” diyerek yeni yönetimin davranışları ve uluslararası toplumla olan ilişkilerine vurgu yaptı. “Bu noktada yeni yönetimin dikkatli bir diplomatik dil kullandığını görüyorum.”
SURİYE’DE DEMOKRATİK YAPI İHTİYACI
Suriye’de hem sivil hem de demokratik bir yapının kurulmasını istediklerini ifade eden Hakan Fidan, “Bir gecede ya da bir ayda İsviçre demokrasisi beklemek gerçekçi olmaz. Oradaki sorunların çözüme kavuşturulması mendillerin sıkı bir yönetimde toplanmasına bağlı” dedi. Ayrıca, Suriye muhalefetinin çeşitli gruplarının konsolidasyona gitmesinin önemine değindi.
ESAD REJİMİNİN DÜŞÜŞ DEĞERLENDİRMESİ
Fidan, Esad rejiminin halkıyla özdeşleşmemesi ve dışarıdan gelen güçlerle ilişki kurmasıyla zor durumda kaldığını, bu yüzden sistemin kendiliğinden çöktüğünü belirtti.
TÜRKİYE’NİN ROLÜNÜ AÇIKLADI
Fidan, Türkiye’nin bu süreçte hiçbir ülke ya da grupla doğrudan planlama yapmadığını, savaş sonrasında muhaliflerin en az kayıpla ilerlemeleri için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
ŞAM İLE İLETİŞİM VE BİLGİ DEĞİŞİMİ
MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Şam ziyareti üzerine açıklamalarda bulunan Fidan, “İbrahim Bey’in ilettiği görüşler sonrasında bölgedeki ülkelerle önemli bir toplantı yapıldı.” dedi.
İSRAİL’İN ESAD İLE İLGİLİ TAVRI
Fidan, Suriye’deki gelişmelerin Gazze’ye etkisi hakkında da “İsrail’in Esad’ın gitmesini istemediği açık; Esad için faydalı bir aktör olduğunu biliyorlardı” dedi.
SURİYE KRİZİYLE İLGİLİ KİŞİSEL DENİMLER
Son olarak, Fidan, HTŞ lideriyle olan ilişkinin işinin gereği olduğunu ve Suriye krizinin yönetimi boyunca bu konularla ilgili yoğun bir çaba sarf ettiklerini vurguladı.