BELEDİYELERİN SGK PRİM BORÇLARI ÜZERİNE AÇIKLAMALAR
Çalışma Bakanı Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. En borçlu belediyenin İzmir olduğunu belirten Bakan Işıkhan, “Belediyelerin borçlarının 30 altın ton tutarında olduğu” iddialarını yalanladı ve bu konuya dair detayları aktardı. Şu anki SGK borcunun 167 milyar lira civarında olduğunu ifade eden Işıkhan, bunun yaklaşık 55 ton altın değerinde olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu borçların 3’te 1’inin CHP’li belediyelere ait olduğu söylemlerine yanıt vererek, “Tüm belediyelerin borçlarının yüzde 70’i tek başına CHP’li belediyelere ait” dedi. Elinde bu borçlarla ilgili belge ve dokümanların bulunduğunu açıklayan Işıkhan, 30 büyükşehir belediyesinin yalnızca 14’ünün CHP’li olduğunu, ancak büyükşehir borçlarının yüzde 76’sının ya da yaklaşık yüzde 80’inin CHP’li belediyelere ait olduğunu belirtti.
BELEDİYELERİN BORÇLARININ ARTIŞI
Bakan Işıkhan, en borçlu 30 belediyeden 23’ünün CHP belediyesi olduğunu ifade etti. Genel toplamda, borcun yüzde 70’inin CHP’ye ait olduğuna dikkat çeken Işıkhan, “Bu belediyeler borçlarını ödemek yerine sürekli katlıyorlar” ifadelerini kullandı. Kamuoyunu bilgilendirmenin önemli olduğunu söyleyen Bakan, belediyelerde çalışan işçi ve memurların sigorta kolundaki SGK alacaklarının 4’te 1’inin belediyelerin borcu olduğunu aktardı. Tüm bu bilgilere göre en yüksek borçlu kurum ve kuruluşların yine CHP’li belediyeler olduğunu vurguladı.
ALTIN VE ASGARİ ÜCRET ÜZERİNE ELEŞTİRİLER
Bakan Işıkhan, muhalefetin altın üzerinden asgari ücret karşılaştırmasına yönelik eleştirilerde bulunarak, “Altın küresel ekonomide sürekli değer kazanan bir emtia” dedi. Türkiye’nin maaşlarının altın karşısında en az değer kaybeden ülkelerden biri olduğunu kaydeden Bakan, “Asgari ücret altın hesabıyla Hollanda’da yüzde 78 değer kaybetmiş. Dünya genelinde yüzde 70’in üzerinde bir kayıp oranı söz konusu. Bu muhalefetin şark kurnazlığıdır” şeklinde konuştu. Özgür Özel’in halkı yanıltmaya çalıştığını savunan Işıkhan, 2025 yılının enflasyonun kontrol altında tutulduğu bir yıl olmasını ümit ettiğini söyledi.
ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLACAK MI?
Bakan Işıkhan, asgari ücrete ara zam olup olmayacağına dair soruya da yanıt verdi. “Vatandaşımızın satın alma gücünü korumak zorundayız” diyen Işıkhan, enflasyonda iyileşme beklediklerini ifade etti. Ancak, “Allah korusun, her ihtimale karşı felaket olursa temmuzda da tekrar gündeme gelebilir. İhtiyaç hasıl olursa gereğini yaparız” şeklinde açıklamada bulundu.