İNGİLTERE’DE TÜRKİYE KONFERANSI’NA KATILIM
Alınan bilgilere göre, Şimşek, İngiltere’deki temasları çerçevesinde Bank of America’nın Londra’da düzenlediği Türkiye Konferansı’na katıldı. Bu konferans, 2018 yılından bu yana ilk kez yapıldı. Etkinlikte 250’den fazla yatırımcı yer aldı ve bu, ilk defa bu kadar yüksek bir katılımcı sayısına ulaşıldığı anlamına geliyor. Bakan Şimşek, burada Türkiye ekonomisinin genel durumu hakkında kapsamlı bir sunum yaparak, politik önceliklerini ve yapısal dönüşüm hedeflerini aktardı. Sunumunda enflasyondaki düşüşün bu yıl da devam edeceğine dikkat çeken Şimşek, “Para politikasının gecikmeli etkisi, negatif mali etki, daha destekleyici gelirler politikası, enflasyon hedefiyle uyumlu yönetilen-yönlendirilen fiyatlar ve arz yönlü tedbirler sayesinde enflasyondaki düşüş devam edecek. Bu yıl bütçe açığını milli gelire oran olarak yüzde 3 civarına indireceğiz. Bu hedef, kamu harcamalarındaki azalma sayesinde gerçekleşecek.” diye konuştu.
HARCA YÖNELİK TASARRUF VE VERİMLİLİK PAKETİ
Bakan Şimşek, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi hakkında yatırımcılara bilgi vererek, “Harcama kontrolleri sayesinde kayda değer bir tasarruf sağladık. Son 10 yılda faiz dışı harcamalarda yukarı yönlü sapma yüzde 9,1 seviyesindeydi. Ancak 2024 yılında harcama kontrollerini sıkı şekilde hayata geçirerek bu sapmayı aşağı yönlü yüzde 3 olarak gerçekleştirdik. Bu, son 10 yılın ortalamalarıyla kıyaslandığında yaklaşık 1,2 trilyon liralık bir harcama disiplinine işaret ediyor.” ifadesini kullandı. Şimşek, bütçe imkanlarının elverdiği ölçüde, yönetilen ve yönlendirilen fiyatların enflasyon hedefiyle uyumlu belirlenmesine dair de açıklamalarda bulundu. “Akaryakıt ürünleri, tütün mamulleri ve alkollü içeceklerin maktu vergiye tabi kısımlarını son 6 aydaki yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncelliyoruz.” dedi.
DEZENFLASYON VE GIDA ARZI POLİTİKALARI
Bakan Şimşek, dezenflasyon süreci boyunca atılacak adımlara dair, “Dezenflasyonu sadece talep yönlü politikalarla değil, gıda, konut ve enerji gibi birçok alanda arz yönlü tedbirlerle de destekleyecek, bu alandaki reformlara hız kazandıracağız.” şeklinde konuştu. Gıda arzını artırmak amacıyla sulama projeleri, arazi toplulaştırması ve gıda lojistiği konusundaki desteklerin süreceğini belirtti. Ayrıca, deprem bölgesinin yeniden imarı, sosyal konut arzının artırılması ve kentsel dönüşümün de önemli politikalar arasında yer alacağını kaydetti.
CARI AÇIKTAKİ DÜŞÜŞ VE TİCARET ORTAKLARININ DURUMU
Şimşek, cari açıktaki düşüşte altın ithalatının normalleşmesi ve enerji ithalatındaki azalmanın önemli rolü olduğunu belirtti. “Cari açıktaki düşüş, dış finansman ihtiyacını azaltıyor. Brüt dış finansman gereksinimindeki azalmanın önümüzdeki üç yıl boyunca devam etmesini bekliyoruz.” ifadesini kullandı. Türkiye’nin ana ticaret ortaklarının büyüme görünümünün bu yıl iyileşeceğini bildiren Şimşek, “Avrupa’da ithalatın azaldığı dönemlerde dahi pazar payımızı artırmayı başardık.” dedi.
JEOPOLİTİK GERİLİMLER VE TİCARETTE DAYANIKLILIK
Türkiye’nin artan jeopolitik gerilimler ve ticaretteki korumacı eğilimlere karşı dayanıklı bir yapı sergilediğini söyleyen Şimşek, “Dünya, jeopolitik gerilimlerin tırmandığı bir dönemden geçiyor. Türkiye, NATO’daki stratejik konumu ve savunma sanayisindeki yüzde 80’i aşan yerlilik oranlarıyla önemli bir aktör.” şeklinde değerlendirmede bulundu. Türkiye’nin inşaat ve müteahhitlik sektöründeki gücüne de vurgu yaparak, barışın sağlanması durumunda birçok ülkede yeniden inşa sürecinde liderlik edebileceğini ifade etti.