KÖPRÜ VE OTOYOL GeÇİŞLERİYLE İLGİLİ GÜNCEL DURUM
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tv100 ekranlarında Erdoğan Aktaş’ın sorularını yanıtladı. Aktaş’ın köprü ve otoyollara zam nasıl etki eder sorusunu yanıtlayan Uraloğlu, “Bizim orada belli işletme maliyetlerimiz var. Bu işletme maliyetlerini Türkiye’deki ekonomik şartların, geliştiği, değiştiği duruma göre biz de zaman zaman gözden geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI YATIRIMLARI
Sabiha Gökçen Havalimanı’na yapılacak ikinci pist hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Uçakların iniş-kalkışıyla ilgili kapasite problemleri çözüldü. Artık orada günlük 700-800’e kadar çıkan bir kapasite var. Bundan sonra bin 500’lerin üzerine çıkmış durumdayız.” dedi. Terminalle ilgili yapılan iyileştirmelere ve bu yıl 40 milyon doları bulacak harcamalara dikkat çekti.
Çocukların sosyal medya erişimi konusunda yapılan yasal düzenlemelerin aşamalarını anlatan Uraloğlu, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığı ile ortak çalışıyoruz. Meclisimiz ve komisyon ile de ortak çalışıyoruz. Bir aşamaya geldik. Önümüzdeki yılın ilk aylarında bununla ilgili bir düzenleme yapmamış oluruz.” şeklinde konuştu.
ROBLOX VE DISCORD İLE İLETİŞİM
Uraloğlu, Erdoğan Aktaş’ın ‘Roblox ve Discord’ta yasak kalkıyor mu?’ sorusuna yanıt olarak, “Esasında ikisi de bizimle iletişim halinde. Mahkeme kararlarıyla kapatılmış. Oradaki bizim BTK’nın yetkisinde olan konular değil.” dedi. Mahkemenin kapattığı gerekçelerle ilgili düzeltme çabalarının sürdüğünü ve bu süreçte kanuni zorunluluk bulunmadığını belirtti.
HALEP VE ŞAM HAVALİMANLARINA GÖNDERİLEN EKİP
Uraloğlu, “İlk etapta yapabildiğimiz tespitler var. Devamında da yapmamız gereken tespitler var. İlk etapta uluslararası bir bağlantısallığın sağlanması açısından Halep ve Şam havalimanlarının hayata geçirilmesi için 6 kişilik ekip gönderdik.” dedi. Ekip, incelemeler sonucunda radar sistemlerinin bulunmadığını tespit etti.
HİCAZ DEMİRYOLU VE GELECEK PLANLARI
Hicaz Demiryolu hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Onunla ilgili çok güncel bilgi ya da tespitlerimiz yok. Önümüzdeki günlerde son durumunu tespit ederek orada gerekli desteği sağlama noktasında olacağız.” ifadelerini kullandı.
SURİYE’NİN DURUMU
Uraloğlu, “Haberleşme alanında arkadaşlarımız sahaya gittiğinde iletişim kurmakta çok zorlanıyoruz. Suriye her anlamda ihmal edilmiş.” açıklamasında bulundu.
ŞAM-İSTANBUL SEFERİNE HAZIRLIK
Bakan Uraloğlu, “Günler diyebiliriz. Önümüzdeki haftalarda Halep ve Şam havalimanları için muhtemelen görevlendirilen arkadaşlarımızı göndeririz. İlk etapta zaten biz Şam ile İstanbul havalimanı arasında bir sefer başlattığımızda İstanbul üzerinden dünyanın her tarafına bağlanmış olacağız.” diye konuştu.
KALKINMA YOLU PROJESİ VE SURİYE’YE ENTEGRASYON
Kalkınma yolu ile ilgili bilgi veren Uraloğlu, “Kalkınma yolunun başladığı nokta Basra Körfezi’nde Irak’ın Fav Limanı. Buradan çıkan bir demiryolu 1200 km bir hatla Ovaköy’e bağlanacak. Suriye’yi de kalkınma yoluna entegre etmek düşünülebilir ama bunu düşünmek için zamana ihtiyacımız olur.” ifadelerini kullandı.
ANKARA-İSTANBUL SÜPER HIZLI TREN PROJESİ
Uraloğlu, “Ankara’dan İstanbul’a 344 km uzunluğunda ve saatte 350 km hız yapabilen süper hızlı tren projesini çalışmaya başladık. Bittiğinde sadece 80 dakikada iki şehir arasında seyahat yapılacak.” dedi.
BİLET SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ
Hızlı trende bilet sorununu çözeceklerini belirten Uraloğlu, “12 set daha hızlı tren ihtiyacımız var. Onlarla ilgili bağlantıları aşağı yukarı tamamladık.” dedi.
İKİ HAVALİMANI ARASINDAKİ BAĞLANTI
Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı dünyanın en büyük havalimanı. Sabiha Gökçen de dünyada sayılı havalimanları arasında. Yavuz Sultan Selim Demiryolu projesi ile iki havaalanını birbirine bağlayacağız.” şeklinde konuştu.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN ŞARJ KAPASİTELERİ
Elektrikli araçların şarj kapasitesine ilişkin bilgi veren Uraloğlu, “Türkiye’nin 81 ilinde bir elektrikli aracın şarj kapasitesi ile bütün illere rahatlıkla gidebileceğini söyleyebilirim.” dedi.
DEPREM BÖLGELERİNDE HABERLEŞME SİSTEMLERİ
Uraloğlu, “Deprem bölgesindeki haberleşme sistemlerini ayağa kaldırdık. Ancak olası bir deprem noktasında açık alanlara kuleler kuralım istiyoruz.” açıklamasında bulundu.