HUKUK DEVLETİ VURGUSU
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ankara’da gazetecilerle bir araya geldi ve önemli konulara değindi. Terörle demokrasi arasındaki ilişkiye dikkat çeken Yerlikaya, “Bir hukuk devletiyiz. Hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü yok. Kim olursa olsun suç işleme özgürlüğü yok.” ifade etti. Oyla seçilenlerin de suç işledikleri takdirde bedelini ödeyeceğini belirten Yerlikaya, “Belediye başkanları da yasaya tabi. Belediye başkanı terör örgütü iltisaklısıysa savcı soruşturması, birinci mahkemeden ceza almışsa, halkın verdiği iradeyi böyle kullanıyorum cüreti gösterdiyse gereken yapılır. Kayyum, geçici bir tedbir.” dedi ve bakım sürecinin her iki ayda bir tekrar gözden geçirildiğini vurguladı.
KAYYUM UYGULAMALARI VE BELEDİYE BAŞKANLARI
Yerlikaya, belediye başkanlarına “terör baronlarından kendilerini kurtarmalarını” söyledi ve tüm seçilmişlerin 45-46’ncı maddeleri iyi okumaları gerektiğini belirtti. Adaylık süreçlerine dikkat etmeleri gerektiğini de ifade etti.
ZEYDON’UN HUKUKİ DURUMU
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan hakkında verdiği kararda “yasaklanmış haklarının geri verilmesine dair ek kararların hukuki değerden yoksun olduğu” sonucuna vardı. Yerlikaya, “Karar buradan Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek. Bundan sonra ne olacağına ve itiraz sürecine bakmak lazım.” şeklinde konuştu. Zeydan’ın adaylık ve seçilme haklarının kesinleştiğine dikkat çekti.
AHMET TÜRK’ÜN GÖREVİNE DÖNÜŞÜ
Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk’ün geri döneceği iddialarına yönelik olarak Yerlikaya, “Bizim gündemimizde öyle bir şey yok.” yanıtını verdi. “10 yıl üstü ceza durumu var. Devam ederken nasıl döner.” diye ekledi.
BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDEKİ SIKINTILAR
20 Kasım’da Plan Bütçe Komisyonu’nda CHP’li milletvekilleri ile yaşanan gerginlikten bahseden Yerlikaya, Meclis’teki engellemenin kendisine yakışmadığını söyledi. Protesto beklediklerini dile getiren Yerlikaya, “Keşke böyle bir şey olmasaydı. Keşke oturup konuşsaydık.” ifadesinde bulundu.
DÜZENLİ GÖÇ VE YATIRIMLAR
2023 yılının Haziran ayında 5 milyon 196 bin düzenli göçmen sayısının olduğunu belirten Yerlikaya, “30 Kasım itibarıyla 4 milyon 171 bin kayıtlı yabancı var. 1 milyon 25 bin kayıtlı yabancı sayısı azaldı.” açıklamasında bulundu. Göçmenlerle ilgili adres takiplerinin yapıldığını ve %99,9’unun Avrupa’ya gittiği düşünüldüğünü ifade etti. Oluşturulan sistemin, ay sonlarında kayıtlı durumu bildireceğini belirtti.
SINIR GÜVENLİĞİ STRATEJİLERİ
Sınır güvenliği alanında yapılan termal takibin Suriye ve Irak sınırlarının tamamına kurulduğunu belirten Yerlikaya, deport edilen kişilerin sayısının 131 bin olduğunu ifade etti. Türkiye’ye vizeyle gelen ve vizesi bitenlerin sayısının da 574 bin 58 olduğunu belirtti.
RETURN TO SYRIA PLANS
Türkiye’de kayıtlı 2 milyon 935 bin Suriyelinin büyük kısmının Halep kökenli olduğunu açıklayan Yerlikaya, güvenli bölgelerde huzurlu bir ortam sağlandığında insanların topraklarına dönmek isteyeceğini ifade etti. “Hemen oraya dönmek istediğini söyleyenlere biraz bekleyin diyoruz. Henüz tam olarak güvenli değil.” diye belirtti.
YENİ YARGI PAKETİ ÇALIŞMALARI
Adalet Bakanlığı ile iş birliği halinde 10’uncu Yargı Paketi üzerinde çalışıldığını belirten Yerlikaya, tehdit ve yaralama suçlarını azaltmaya yönelik çabaları bildirdi. Ayrıca, yaka kameralarının kullanımının arttığını ve toplam sayının 50 bine çıkacağını duyurdu.