Bakanlık, Ambulanslarda Yeni İzleme Uygulaması Başlatıyor

YENİ UYGULAMALAR HAREKETE GEÇİRİLDİ

Yenidoğan çetesinin hasta nakli için ambulans şoförleriyle anlaşmasının ortaya çıkması üzerine Sağlık Bakanlığı adımlar atmaya başladı. Bu çerçevede, tüm ambulanslar komuta merkezinden kamerayla izlenecek. Hastaların nakledileceği sağlık tesisleri, dijital sistemler aracılığıyla belirlenecek. Sağlık Bakanlığı, kontrol mekanizmasındaki zayıflama ve son dönemde yaşanan skandallar nedeniyle ambulans hizmetlerinde köklü değişiklikler yapıyor. Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre; ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

YENİ YÖNETMELİKTEKİ DETAYLAR

Yönetmelikle birlikte ambulanslara araç takip cihazı, kamera cihaz paketi ve mobil cihaz paketi ekleniyor. Tüm ambulanslar, komuta merkezi tarafından kamera ile izlenecek. “Vatandaşın intikal ettirileceği en yakın ve en uygun sağlık tesisi, dijital sistemler tarafından belirlenerek mobil cihaz üzerinden ambulans ekibine bildirilecek.” Telsiz, görev başlangıcından bitimine kadar daima açık tutulacak. Özel donanımlı ambulans tanımı genişletilecek ve bu sayede farklı boyuttaki ambulansların coğrafi, mimari özellikler ve yol durumu ihtiyaçlarına göre faaliyet göstermesi sağlanacak.

HASTA NAKİL ARAÇLARINDA YENİLİKLER

“Hasta Nakil Ambulansı” olarak bilinen araçların ismi “Hasta Nakil” olarak değiştirilecek ve bu ambulansların rengi gri olacak. Hasta nakil araçlarındaki ışıklı ve sesli uyarı sistemlerinden ışık tertibatı kaldırılacak. Taşıma esnasında acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda dörtlü flaşörler yakılacak. Özel donanımlı ambulanslar sadece Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurumları tarafından edinilebilecek. Acil sağlık araçları yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılabilecek.

DANIŞMAN HEKİM ZORUNLULUĞU

Ambulans servislerinde danışman hekim bulundurma zorunluluğu getirilecek. Danışman hekim, “vakaların takibi ve tedavi uygulanması süreçlerinden ambulans ekibi ile birlikte sorumlu olacak.” Kayıtlar ise güvenli şekilde dijital ortamda saklanacak ve araçlar sistem üzerinden anlık olarak takip edilecek.

DENETİMLER ARTTIRILIYOR

Yılda iki kez yapılması öngörülen olağan denetimlerin sayısı üçe çıkarılacak. Ambulansların yılda otuz günden fazla hizmet dışı kalması mümkün olmayacak, sağlık tesisleri yakınındaki bekleme süreleri ise otuz dakika ile sınırlandırılacak. Ambulans personeli, özel sağlık kuruluşları haricinde acil servislerde çalışamayacak. Ambulans servisleri isimlerinde “ambulans” kelimesi ve yabancı kelimeler kullanılamayacak. Ayrıca il dışında istasyon açılması uygulamasına son verilecek.

İŞLETMELER ÜZERİNDEKİ YENİ DÜZENLEMELER

Ambulans servisleri, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sağlık kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişilerce işletilemeyecek. Ancak kamu kurumları ve sağlık hizmeti sunan özel hukuk tüzel kişileri tarafından işletilebilecek. Yetkisi olmayanların ambulans satın almasının önüne geçilecek. Daha önce iki olarak belirlenen asgari ambulans sayısı, illerin nüfus ve gelişmişlik düzeyine göre iki ile beş arasında değiştirilecek.

ÖNEMLİ

Adıyaman’da Tanker ve Otomobil Çarpıştı: 3 Ölü

Adıyaman-Besni yol ayrımında meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil ile akaryakıt tankeri çarpıştı. Kazada 3 kişi yaşamını yitirirken, 4 kişi yaralandı.

Bakan Bayraktar: Suriye Enerji Sorunu Üzerine Açıklamalar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın moderatörlüğünde gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Daha Fazlası!