Balıkçı Kadınlar Eski Mahallelerinde Avlanıyor

KADINLAR BALIKÇILIKLA GEÇİM SAĞLIYOR

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde, 40 yıl önce su altında kalan Kıyıkçı Mahallesi sakini kadınlar, geçmişte ekip biçilen tarlalarda artık balık avlıyor. Kent merkezinin 60 kilometre uzağındaki Kıyıkçı Mahallesi, Aslantaş Baraj Gölü’nün inşasıyla suya gömüldü. Mahalle halkından bazıları Osmaniye ve Kahramanmaraş gibi farklı bölgelere göç ederken, bazıları yeni yerleşim alanlarına taşındı. Baraj gölü inşa edilmeden önce tarımla geçimlerini sağlayan mahalle sakinleri, su tutulmaya başladıktan sonra balıkçılıkla uğraşmaya başladı. Kadınların aktif rol aldığı balıkçılık, bölgenin en önemli geçim kaynağı olarak öne çıkıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla göl kıyısına gelen balıkçı kadınlar, “vira bismillah” diyerek teknelerinin motorlarını çalıştırıyor. Göle bıraktıkları ağları toplayan kadınlar, avladıkları kızıl kanat, dikenli kefal gibi balıkları kasalara doldurup toptancılara satıyor. Balıkçılıkla uğraşmayan kadınlar da ağ üretimi yaparak geçimlerine katkıda bulunuyor.

HATİCE KÜRTÜL’DEN DENEYİMLİ AÇIKLAMALAR

Yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan 66 yaşındaki Hatice Kürtül, balıkçılığın hem güzel hem de zor yanları olduğunu ifade ediyor. Kürtül, “Günümüz, zamanımız balıkçılık yaparak ve evimde bulunan bir ineğin bakımıyla uğraşarak geçiyor. Şu anda güzel zamanlar. Yarın bir gün soğuk olacak, üşüyeceksin, titreyeceksin ve işimiz zorlaşacak” diyor. Mahalle halkının çoğunun balıkçılıkla geçimini sağladığını ve birçok kadının bu mesleği benimsediğini belirten Kürtül, “Bu iş sabır ve kısmet işi. Bu meslekle 4 çocuk büyüttüm. Zor olsa da kolay da olsa bu mesleği yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuşuyor. Avladıkları balık miktarının her gün farklılık gösterdiğini belirten Kürtül, “Kimi zaman ağlarımız boş, kimi zaman ise beklentimizin üzerinde doluluk gösterebiliyor” diyerek balıkçılığın doğasına dikkat çekiyor.

MEHMET KÜRTÜL’DEN DESTEKLEYİCİ ROL

Eşi Hatice ile 1984 yılından bu yana balıkçılık yapan Mehmet Kürtül, balıkçılıkla geçimlerini sağladıklarını belirtiyor. 1 Nisan’da avlanma yasağının başladığını ve 1 Temmuz’da sona erdiğini aktaran Mehmet Kürtül, “Yılın yarısından fazla bir sürecinde balıkçılık yapıyoruz” diyor. “Sabah erken saatte bir gün öncesinden attığımız ağları çekiyoruz. Tuttuğumuz balıkları ağlardan ayırıyoruz ve balık toptancısı buradan alıp gidiyor” diye ekliyor.

DÖNDÜ YİĞİT’İN BALIKÇILIKTAKİ YOLCULUĞU

75 yaşındaki Döndü Yiğit de 30 yılı aşkın süredir balıkçılıkla geçim sağlıyor ve sabahın erken saatlerinde göle açılıyor. Yiğit, “Balıkçılık bizim işimiz oldu. Sabah saat 06.00’da baraja gidiyoruz ve kısmetimizi arıyoruz. Balıkçılık bizlere gelir sağlıyor” şeklinde konuşuyor. Ağaç yapımında da yer aldığını ve kazancının çocuklarını büyütmeye yettiğini belirten Yiğit, “Şimdi eşim sağlığına kavuştu ve yeni bir kayık aldık” diyor. Çocuklarını balıkçılıkla büyütüp evlendirdiğini ifade ediyor.

TUTULAN BALIKLAR YURT DIŞINA GÖNDERİLİYOR

Balık toptancısı Özkan Türkmenoğlu, mahalleli tarafından tutulmuş balıkları baraj kenarından veya kapı kapı gezerek topluyor. Tutulan balıkların tüccarlar aracılığıyla tırlarla yurt dışına gönderildiğini dile getiren Türkmenoğlu, “Bu mahallede tutulan balıkları bizler tüccarlara devrediyoruz. Tüccarlar da balıkları İran, Irak ve Suriye gibi ülkelere tırlarla gönderiyor” diye açıklama yapıyor. Balık av miktarının hava durumuna bağlı olarak değiştiğini belirten Türkmenoğlu, “Tarım arazisi burada fazla yok ve mahalle halkı balıkçılık yaparak geçimini sağlıyor” şeklinde konuşarak, yerel kadınların da bu mesleğe katıldığını ve birbirlerine yardımcı olduklarını ifade ediyor.

ÖNEMLİ

Tır Şirinevler Üst Geçidinden Geçemedi Trafik Kilitlendi

Bahçelievler'de D-100 Karayolu'nda bir TIR'ın üst geçidi geçememesi sonucu uzun araç kuyrukları oluştu. TIR, dorsesindeki yüklerin yönü değiştirilerek kurtarıldı.

Becao’nun Sakatlık Sonrası Transfer İhtimali Zorlaştı

Fenerbahçe, Başakşehir maçında Becao, Livakovic ve Aydın'ı sakatladı. Becao'nun durumunun 6-8 ay sahalardan uzak kalması bekleniyor. Ayrıntılar haberimizde.

Daha Fazlası!