BANGLADEŞ’TE PROTESTOLARIN YARATTIĞI SONUÇLAR
Bangladeş’te Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılmasının ardından başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 211’e yükseldi. New Age gazetesinin haberine göre, gösterilerde yaralanan 2 kişi daha tedavi gördükleri Dakka Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Toplamda 1600’den fazla yaralı hastanede tedavi görüyor ve protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 211’e ulaştı. Başkent Dakka’nın bazı bölgelerinde askerler devriyeye çıktı, sokağa çıkma yasağı sekizinci gününde devam ediyor.
BAŞBAKANIN AÇIKLAMALARI
Başbakan Hasina, öğrenci protestolarını tetikleyen “gönüllüler (razakars)” yorumunu geri almaya çalıştı. Protestocular tarafından ateşe verilen devlet televizyonu BTV’yi ziyaret eden Hasina, yaptığı açıklamada, “Ben öğrencilere gönüllüler demedim. Yorumum çarpıtıldı.” dedi. Bangladeş’te “razakar” ifadesi aşağılayıcı bir anlam taşıyor.
KAMUDA KONTENJAN PROTESTOLARI
1971 Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından Bangladeş’te protestolar başladı. Avami Birliği Partisi ve Bangladeş Öğrenciler Birliği üyeleri ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Yüksek Mahkeme, ayrılacak kontenjan oranlarında değişiklik yaparak 21 Temmuz’da karar almıştı. Adalet Bakanı, gerginliğin azalmasıyla sokağa çıkma yasağının kademeli olarak kalkacağını belirtti ve ülkede bazı iş yerleri ile resmi kurumlar kısıtlı hizmet vermeye başladı. Şu ana kadar protestolar sonucunda 211 kişi hayatını kaybetti.