BAŞIBOŞ KÖPEKLERİN TEHLİKESİ
Başıboş köpek sorunu, çocukların sokaklarda güvenle oynamasına ve yetişkinlerin huzurla işlerine gidebilmesine engel oluyor. Bu sorun, zamanla daha da büyüyor. Başlıca riski ise bu sokak köpeklerinin neden olduğu hastalıklar. Başıboş köpekler, insanlara yaydıkları bazı hastalıklarla ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
BAYILAN HASTALIK: KİST HİDATİK
Köpeklerden insanlara bulaşan “kist hidatik” hastalığı, başlıca karaciğer ve akciğere yerleşerek hayati organlarda ciddi sorunlar oluşturuyor. Köpeklerin kontrolsüz üremesi ve sağlık kontrollerinin yapılmaması riskleri artırıyor. Veteriner Hekim Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, köpek dışkılarının çocukların oyun alanlarından yaşam alanlarına kadar geniş bir çevrede tehlikeler yaratabileceğini dile getiriyor. Türkiye’de bu hastalığın dünya ortalamasının üzerinde yaygın olduğunu vurgulayan Sabuncuoğlu, köpek dışkısının bir yıldan fazla toprakta canlı kalabileceğini ve sebze, meyve gibi gıdalar veya kirli su yoluyla bulaşabileceğini belirtiyor.
KUDUZ VAKALARINDAKI ARTAN RİSK
Başıboş köpeklerin başka bir tehlikesi de kuduz vakalarının artışı. 2023 yılında 461 bin kişinin kuduz tedavisi gördüğünü hatırlatan Prof. Dr. Sabuncuoğlu, sokak hayvanlarının üremesi kontrol altına alınmazsa bu sayının daha da yükselebileceğini ifade ediyor. Sabuncuoğlu, bu sorunun çözümünün “sıfır başıboş köpek” politikası olduğunu söylerken, başıboş sokak köpeklerinin kuduz hastalığına yol açtığını ve bu konunun siyasi bir mesele haline geldiğini ekliyor. “Toplanmayan her gün 2 bin ton köpek dışkısı çevreye yayılıyor ve bu durum hem sağlık hem çevre açısından büyük bir tehdit oluşturuyor.” diyor.
Türkiye’de yaklaşık 2 bin 800 hayvansever derneği faaliyet gösteriyor. Bu derneklerin bazıları yabancı kuruluşlar tarafından fonlandığı için kontrolsüz bir rant döngüsü oluşturduğuna dikkat çekiyor. Sabuncuoğlu, Türkiye’de sokak köpeklerinin kontrol altına alınmasını istemekte ve “Medeni ülkelerde bu sorun çoktan çözülmüş durumda. Çocuklarımızın ve toplumun sağlığı için gecikmeden etkili adımlar atılmalı.” ifadesini kullanıyor.
KİST HİDATİK HASTALIĞI NEDİR?
Kist hidatik (beyaz kanser), toplumda köpek tenyası kisti olarak bilinen bir hastalık. Ülkemizde bu hastalık dünya ortalamasının üzerinde ve yaklaşık 10 bin kişide bir gibi yaygınlık göstermekte. Bahsedilen parazit, köpeklerin bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla atılan yumurtalar bir yıl kadar yaşamını sürdürebilir. Bu parazitler, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerle veya kirli içme sularından insan bağırsağına ulaşabiliyor.
KİSTLERİN BÜYÜMESİYLE OLUŞAN RİSKLER
Daha sonra bu parazitler, karaciğer, akciğer ve diğer organlara yerleşerek kist oluşturuyor. Akciğerlere yerleşen kistler büyüdükçe bronş, akciğer zarı, kalp ve büyük damar gibi yapılara baskı yapabiliyor; bu durum da öksürük, solunum sıkıntısı ve göğüs ağrısı gibi çeşitli belirtilerin ortaya çıkmasına yol açıyor.