BELEDİYELERİN SGK BORÇLARI GÖZLERİ HÜKÜMETE ÇEVİRDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) 120 milyar lira borcu olduğunu açıklayınca, hükümetin atacağı adımlar merak konusu oldu. Işıkhan, bazı CHP’li belediyeleri suçlayarak, borçların en kısa sürede tahsil edileceğini belirtti. Bazı belediyelere bu konuda icra kağıdı gönderilirken, belediyeler borçlarını ödemek için yapılandırma girişimlerine devam ediyor. Ayrıca, Özel, SGK’ya olan borçların tahsili ile ilgili “Biz bu belediyeleri sizden devraldık” açıklamasında bulundu.
HÜKÜMETTEN YENİ ADIM: CUMHURBAŞKANI KARARI YAYIMLANDI
Belediyeler ile SGK arasındaki borç görüşmeleri sürerken, hükümet cephesinden önemli bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşlarının sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu tüzel kişiliklerin, vergi ve SGK borçları için ilgili mahalli idare payından kesinti yapılabileceği belirtildi. Bu değişiklikle birlikte ‘tüzel kişilik’ tanımı genişletilerek il özel idareleri ve belediyelerin şirketleri de kapsama alındı. Tüzel kişilik, “il özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşlarının sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu tüzel kişilik” şeklinde tanımlandı.
VERGİ VE SGK BORÇLARI İÇİN KESİNTİLER YAPILABİLECEK
Bu yeni düzenleme ile birlikte, belirtilen tüzel kişiliklerin, vergi ve SGK borçları için ilgili mahalli idare payından kesinti yapılması mümkün hale geldi. Ayrıca, kararla birlikte güncellenen listeyle birlikte ilgili kurumlar da belirtildi. Önceki uygulamalarda mahalli idareler ile bağlı kuruluşlarının vergi ve SGK borçları, ‘İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun’ çerçevesinde alınabiliyordu. Ancak idarelere ait şirketlerin borçları Bakanlar Kurulu kararıyla kapsam dışında bırakılmıştı.