İSTANBUL’DA DÜZENLENEN BEYİN SEMPOZYUMU
İstanbul’da Mucize Organ Beyin Sempozyumu’nun 4’üncüsü gerçekleştirildi. Sempozyumda, inme geçirmiş ve yaşama bağlı kalan birçok hasta, hasta yakını ve bu alanda uzman isimler bir araya geldi. İnme ve beyin hasarı yaşayan hastalar, yeni hayata başlamış oldukları yolculuklarını sempozyumda anlattı. Prof. Dr. Engin Çakar’ın öncülüğünde düzenlenen bu etkinlik, alanında uzman profesyoneller ile hayata tutunmuş hastaları buluşturdu.
İNME VE BEYİN HASARININ ÖNEMİ
Sempozyumda, inmede acil müdahalenin önemi, inme belirtilerinin tanınması ve inme sonrası başlanan fizik tedavi programlarının yanı sıra robotik rehabilitasyonun başarılarına dikkat çekildi. Ayrıca, beyin hasarı ve beyin tümörü sonrası uygulanan nöro-rehabilitasyon programlarının önemi katılımcılara aktarıldı. İnme sonrası tedavi edilen ve yaşamlarına geri dönen hastalar, ilham verici hikayelerini dinleyicilerle paylaştı. Prof. Dr. Çakar, “Beyin hasarı, inme ve travmatik beyin hasarlarını ön planda tutan, tüm beyin hasarlarını kapsayan konular hakkında bilgilendirici bir sempozyum. Bu sempozyum ile farkındalığı artırmayı amaçladık” diye belirtti.
Prof. Dr. Engin Çakar, toplumun inme konusunda bilinçlenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. İnme ve beyin hasarının halk sağlığı açısından büyük bir tehdit olduğunu söyleyen uzman, belirli sağlık sorunları ve yaşam tarzı faktörlerinin bu riskleri artırdığını ifade etti. “İleri yaş, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi etkenlerle inme ve beyin hasarı görülme durumu oldukça yüksektir” dedi. Ayrıca, ailede inme veya kalp damar hastalığı öyküsü bulunan bireylerin de genetik yatkınlık nedeniyle risk altında olduğunu belirtti.
TEKNOLOJİ VE REHABİLİTASYONDAKİ GELİŞMELER
Felçli hastaların erken dönemde müdahale ile bağımlılıktan kurtulabileceğini söyleyen Prof. Dr. Çakar, son yıllarda inme ve beyin hasarı tedavisinde yaşanan gelişmelerin hastaların yaşam kalitesini artırdığını ifade etti. Fizyoterapist ve ergoterapist eşliğinde yapılan çeşitli fizik tedavi egzersizlerinin tedavi sürecindeki önemi vurgulandı. “Bu hastaların önemli bir bölümü yatağa bağımlılıktan kurtulup, kısmi veya tam bağımsızlığa kavuşabiliyor” dedi.
HASTA HİKAYELERİ
Sempozyumda, inme geçiren Neşet İsmet Behzetoğlu, oğlunun yaşadığı süreci anlattı. Oğlu Hakan Behzetoğlu’nun başına gelenleri nazar olarak değerlendiren baba, “Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik” diyerek her yıl düzenli kontrollerin önemini vurguladı. Ayrıca, 13 yaşında kafa travması geçiren Tornike Kobulia ise, “Burada olmaktan çok mutluyum” dedi. Tornike’nin annesi Matia Sanadze, oğlu için birçok hastaneye başvurusunun reddedildiğini belirterek, Memorial Hastanesi’nde tedavi olmalarından duyduğu memnuniyeti ifade etti.