Bireysel Emeklilikte AYM’den İptal Kararı

YARGIDAN BİREYSEL EMEKLİLİK KARARI

Resmi Gazete’nin yayınladığı son karara göre, Anayasa Mahkemesi (AYM), 7319 sayılı Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’daki bireysel emeklilikle ilgili bazı düzenlemelerin iptalini değerlendirdi. AYM’nin kararında, mevcut emeklilik taahhüt planları kapsamında yurt içi veya yurt dışındaki birikimlerin bireysel emeklilik sistemine aktarılması durumunda, üyelerin kazanacağı süreye yönelik esasların ve emeklilik hakkı kazanacağı yaşa ilişkin usullerin Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirleneceği ifade edildi.

İPTAL İSTEMİNİN GEREKÇELERİ

İptal talebinde, bireysel emeklilik sisteminin sosyal güvenlik sisteminin bir parçası olduğu ve kişilerin bireysel emeklilik kapsamındaki aktarım sonrası emeklilik hakkı kazanacağı yaşa dair düzenleme yetkisinin idareye verilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edildi. Buna ek olarak, “dava konusu kurallarla aktarım ile aktarım sonrası kazanılacak süreye ve üyelerden sosyal güvenlik sistemi ve tabi olduğu vakıf senedi kapsamında emeklilik hakkı kazanmış olanların aktarım sonrası sistemde emeklilik hakkı kazanacağı yaşa ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisinin idareye verildiği” aktarıldı. Sosyal güvenlik hakkına yönelik düzenlemelerin mutlaka kanunla yapılması gerektiğinin altı çizildi.

YÜKSEK MAHKEME’NİN DEĞERLENDİRMESİ

Yüksek Mahkeme, başvuruyu değerlendirdikten sonra, anılan düzenlemenin iptalini karara bağladı. AYM’nin kararında, iptali talep edilen düzenlemede, emeklilik taahhüt sözleşmesi yapan bireylerin sözleşmelerinin bireysel emeklilik sistemine aktarılması sonrası emeklilik hakkını kazanabilmesi için gereken yaş ve süre şartlarının belirlenmesine imkan tanındığı vurgulandı. “Bu suretle emeklilik hakkının doğumu için sağlanması gereken ve sözleşmede belirlenen şartlara müdahale edilmiştir” denildi.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Yapılan yasal düzenlemelerle idari kuruma “doğrudan düzenleme yetkisi verildiği” ve bunun, bireylerin emeklilik hakkını elde edebilme şartlarının sürekli olarak değiştirilebileceği anlamına geldiği kaydedildi. Bu nedenle, emeklilik hakkını kazanma şartlarının belirlenmesinde yasal bir çerçeve oluşturulmadığı ve idareye geniş bir takdir yetkisi tanındığı anlaşılmıştır. Anayasa Mahkemesi, yukarıda belirtilen gerekçelerle kuralların Anayasa’ya aykırı olduğuna karar vermiştir.

ÖNEMLİ

Eski Vekil Ahmet İyimaya Vefat Etti

Eski AK Parti Milletvekili Ahmet İyimaya, hayatını kaybetti. Başsağlığı mesajları yayımlandı.

İlker Ayrık’tan Yarışma Hakkında Şaşırtan İtiraf

İlker Ayrık, 'Ben Bilmem Eşim Bilir' yarışmasında yaşanan ilginç anıları paylaştı. Bir çiftin araba kazandığı durumda çıkan noterdeki tartışmanın, boşanmalarına neden olduğunu belirtti.

Daha Fazlası!