BİRleşmiş Milletler Yaptırımları Hafifletmeli

BM’DEN SURİYE EKONOMİSİNE YENİ BAKIŞ

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye ekonomisinin yeniden canlanması için yaptırımların hafifletilmesinin hayati bir konu olduğunu vurguladı. BM Güvenlik Konseyi’nde gerçekleşen oturumda, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani’nin katılımıyla ülkenin güncel durumu değerlendirildi. Bu bağlamda, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Şeybani’nin katılımının son aylarda yaşanan önemli gelişmelere işaret ettiğini belirterek, “Bölgesel istikrarı teşvik etme ve uluslararası düzeyde yapıcı bir şekilde angaje olma yönündeki taahhüdünüzü takdir ediyorum.” sözlerini sarf etti. Pedersen, eski rejimin devrilmesinin üzerinden yalnızca 4,5 ay geçtiğine dikkat çekerek, “Devam eden acılara, birçok belirsizliğe ve tehlikeye rağmen, bu siyasi geçişin başarıya ulaşmasını isteyen Suriye halkını selamlıyorum.” dedi.

KIRILGAN SÜREÇ VE GEREKEN DESTEK

Pedersen, Suriye’nin karşılaştığı yönetim, çatışma, ihlaller ve yoksulluk mirasının, günümüzde herhangi bir devletin üstlenebileceği en ağır yüklerden biri olduğunu ifade etti. Bu nedenle sürecin son derece kırılgan olduğuna dikkat çeken Pedersen, tüm Suriyelilerin ülkenin siyasi geleceğini şekillendirme sürecine anlamlı bir şekilde katılabilmesi için gerçek bir siyasi kapsayıcılığa ihtiyaç duyulduğunu aktardı. “Siyasi geçiş şu anda gerçekten kritik bir dönemeçte” diyen Pedersen, Suriye yönetiminin silah kontrolüne dair kararlılığını da dile getirdi. Pedersen, “Bu süreç karmaşık ve zaman alacaktır. Zamanında ve yeterli uluslararası destek alan kapsayıcı yönetişim yapılarının bulunduğu bir siyasi ortam, kalan silahlı grupların ulusal orduya entegre edilmesini ve silahsızlandırılmasını kolaylaştıracaktır.” ifadelerini kullandı.

İSRAİL SALDIRILARI VE YAPTIRIMLARIN HAFİFLETİLMESİ

Pedersen, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ihlal eden İsrail saldırılarının geçiş sürecini baltaladığını vurgulayarak, “Bu saldırılar sona ermelidir.” dedi. Ayrıca, Suriye ekonomisinin “felaket” durumda bulunduğunu ve insani yardımların giderek azaldığını bildirip, yaptırımların hafifletilmesine dair olumlu adımları takdir ettiğini aktardı. Pedersen, “Ülke içinde ve dışında yaşayan hemen hemen tüm Suriyeliler, yaptırımların daha büyük ölçekte ve daha hızlı hafifletilmesi çağrısında birleşmektedir. Bu, Suriye ekonomisinin yeniden canlandırılması açısından hayati öneme sahiptir.” ifadelerini kullandı.

İNSANİ DURUMUN KRİTİK BOYUTU

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, Suriye’deki nüfusun yaklaşık dörtte üçünün insani yardıma muhtaç olduğunu belirtti. Gıda güvencesizliği yaşamış olan nüfusun yarısından fazlasının durumunu da aktaran Msuya, “7 milyon kişi yerinden edildi.” dedi. Msuya, şu anki insani yardım çalışmalarının güvenlik sorunları nedeniyle kısıtlandığını ifade ederek, “Daha fazla finansmana ihtiyaç duyuluyor.” dedi. Uluslararası destek miktarının çok yetersiz olduğuna vurgu yapan Msuya, “Evlerine dönmek isteyen milyonlarca mülteci ve yerinden edilmiş kişi, temel hizmetler ve geçim kaynaklarının eksikliği nedeniyle bu kararlarından vazgeçiyor.” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

ÖNEMLİ

İsrail Başbakanı Netanyahu, Yaptırımları İstedi

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Washington ziyaretinde, ABD Başkanı Trump'tan Suriye'ye uygulanan yaptırımların devamını talep ettiği ifade edildi.

İlahiyatçı N. Yıldız Protesto Edildi

Boğaziçi Üniversitesi'nde Nureddin Yıldız'ın konuşmasına karşı protesto eden öğrencilere polis müdahale etti. 97 öğrenci gözaltına alındı, 15'i mahkemeye çıkarıldı.

Daha Fazlası!