Kentin Göynük ilçesinde geçen ağustos ayında meydana gelen orman yangınına, ekipler hem havadan hem de karadan müdahale etti. Yangın yaklaşık bir ay süresince sürdü ve toplamda 3 bin 400 hektar alan ciddi şekilde zarar gördü. Bu yangın, Bolu tarihindeki en büyük orman yangını olarak kayıtlara geçti. Yangın sonrası, bölgedeki orman ekipleri damgalama çalışmaları yapmaya başladı. 2025 sonbaharında yangın bölgesinin temizlenmesi, 2026’nın ilkbaharında ise ağaçlandırma faaliyetlerinin başlaması planlandı. Yangın sonrası alana, daha dayanıklı türler olan ceviz, badem, servi ve akasya ağaçlarının dikilmesine karar verildi.
YANGIN RAPORU HAZIRLANDI
Bolu İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu, orman yangınına dair bir rapor hazırladı. Raporda, yangının söndürülmesi için harcanan maliyetin 780 milyon lira olduğu belirtildi. Raporda ayrıca şu açıklamalar yer aldı: “Özel İdare’nin ve Orman müdürlüklerinin ekipmanlarının iyileştirilmesi ve çoğaltılması gerekmektedir. Orman köylerimize verilen yangın tanklarının; ormana sınır köylerin mahalleleri de dahil edilerek hepsine temin edilmesi gerekmektedir.”
GÖNÜLLÜLERE DAVET
Orman yangınları ile mücadele için “orman yangınıyla mücadele gönüllüleri” bulunuyor. Yangınlarda gönüllü olarak görev almak isteyenler, Orman Bölge Müdürlükleri ile Orman İşletme müdürlüklerine şahsen ya da e-Devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Ayrıca orman yangınında yaralanan gönüllüler, ilgili kanun çerçevesinde orman işçisi statüsünde değerlendirilecek. Vatandaşların orman yangını gönüllüsü olmaya teşvik edilmesi amacıyla eğitim ve tanıtım çalışmaları yapılmalı, bu sayede gönüllü sayısı artırılmalıdır.
YANGINA KARŞI ÖNLEMLER ALINIYOR
Ormanlık alanlarda yolların genişletilmesi, yol kenarlarına yangına dayanıklı servis ve akasya ağaçları dikilerek yangın sırasında set oluşturulması planlanıyor. Ayrıca, ormanla sınır köylerdeki yol kenarlarına yangına dayanıklı ceviz ve badem ağaçlarının dikilerek doğal yangın setlerinin oluşturulması da kararlaştırıldı.