YANGIN FACİASI BOLU KARTALKAYA’DA
Bolu Kartalkaya’daki 12 katlı Grand Kartal Otel’de, sabah 03.30’da meydana gelen yangın büyük bir felakete yol açtı. Otel personeli olayın gidişatını anlatırken, “ihmal mi var?” sorusunu gündeme getirdi. Gece yarısında başlayan yangın, otelin dış cephesinin ahşap kaplaması nedeniyle hızla yayıldı ve ahşap yapının çökme tehlikesi olduğu öğrenildi. Yangın esnasında panikleyen misafirler çarşafları bağlayarak pencerelerden inmeye çalıştı ve bazıları yardım çağrısında bulundu.
ÇALIŞANLARDAN GELEN ENDİŞELİ AÇIKLAMALAR
Yangın sırasında olanları aktaran bir otel çalışanı, “Gece saat 3 civarı falandı. Çığlık sesleri geliyordu dışarıdan. Yardıma koştuk. İnsanlara yardım etmeye çalıştık elimizden geldiğince. Camlardaki insanları gördüm çok üzücü bir andı benim için. Panik atak geçiren oldu, atlayan oldu” ifadelerini kullandı. Diğer bir çalışan ise, “Herkes camdan atlıyordu. Yaşlılar, gençler atladı. Bir babanın kucağındaki çocuğu vefat etmişti. Fazlasıyla ihmal var. Yangın merdiveni var ama otelin içinde, çok saçma bir yapısı var. Küçük bir alevden yayıldı” diyerek durumu eleştirdi.
PERSONEL İFADELERİYLE YANGIN ANLARI
Olayla ilgili olarak Bolu’daki otel personelinden Hıdır Yeşiş, yangın anında yaşananları anlattı. Yeşiş, “Personel kalma yerimiz 2’nci kattaydı. Saat 03.30 civarında arkadaşlarımız kapıları sert bir şekilde çaldı ve ‘Yangın var’ dediler. Dışarıya çıktık. Biçim yavaş yavaş alev alıyordu. Camdan atlayanları görmedim ama 9-10’uncu katlardan atlayanlar olmuştu” dedi. Yangına yardım etmeye çalışan ekipler, ip kullanarak birçok kişiyi kurtarmayı başardı.
YANGIN GÜVENLİĞİ UZMANINDAN UYARI
CNN Türk canlı yayınında yangın güvenliği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yangın Güvenliği Uzmanı Esat Ersoy, “Binada yangın yağmurlama tesisi yok. Bu tesisat olmadığı için yangın birkaç kata yayılır. Bu tesisat olmalıydı” ifadelerini kullandı. Üsküdar Üniversitesi’nden Dr. Hacer Kayhan ise, bu tür olayların önemli nedenleri üzerinde durarak, “Bir iş yeri kazası olarak değerlendirilebilir. Yangının önüne geçebilmek için çeşitli önlemler alınmalı” dedi.
RUHSAT VERME SÜRECİNE ELEŞTİRİ
Kayhan, ahşap yapılarla ilgili olarak, “Ahşap, yanabilecek bir yapı yapıyorsak, bu yapının konumunu iyi düşünmemiz lazım. Kağıt üzerinde ruhsat vermek yeterli değil. Acil durum planları da olmalı” şeklinde uyarıda bulundu. Yangın güvenliği konuları, çalışanların ve işverenin sorumluluğu altında olmalı ve gerekli önlemler alınmalı.