BAİBÜ’DE AR-GE PROJE PAZARI BAŞLADI
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), Düzce Üniversitesi, Bolu Ticaret Sanayi Odası, Düzce Ticaret Sanayi Odası ve TÜBİTAK işbirliğinde bu yıl yedincisi gerçekleştirilen “Bolu-Düzce AR-GE Proje Pazarı” etkinliği başladı. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, BAİBÜ Kongre Merkezi’nde yaptığı “Akademik Buluşlar ve Ticarileşme” konulu sunumda, Türkiye’nin markalaşma ve patent alanındaki gelişmeleri yakalaması gerektiğine dikkat çekti. Durak, “Dünyada 1970 öncesinde şirket değerlemeleri sahip olduğu fiziki varlıklarla ölçülüyordu ancak günümüzde bu değerler fikri mülkiyetlerle ölçülüyor” dedi.
TÜRKİYE’NİN FİKRİ MÜLKİYET BAŞARILARI
Durak, Türkiye’nin birçok değerinin bulunduğunu ve birçok markalaşan firmasının olduğunu ifade ederek, “Eğer patentiniz, fikri mülkiyetiniz yoksa, işi başkaları sizin yerinize daha iyi yapabiliyor” şeklinde konuştu. Dünyada fikri mülkiyet başvurularında ciddi bir artış yaşandığına işaret eden Durak, Türkiye’nin bu alanda önemli başarılara imza attığını belirtti. Türkiye’nin, dünyada sınai mülkiyet aktiviteleri içerisinde 9. sırada olduğunu aktaran Durak, tasarım başvurularında ikinci sırada olduğumuzu, marka başvurularında ise altıncı sırada yer aldığımızı açıkladı.
TİCARİ AYAĞIN ÖNEMİ
Durak, Türkiye’de yaşanan olumlu gelişmelere rağmen elde edilen ürünlerin gelire dönüşmesi konusunda daha kat edilecek yol olduğunu kaydederek, “Eğer ticari ayağını tamamlayamazsak fikri mülkiyetin de bir anlamı kalmıyor” dedi. Durak, yapay zeka alanında en fazla patent başvurusu yapıldığını aktararak, “Çin bu konuda çok fazla ilerleme kaydetti. Çin’den patent başvuru sayısı yılda 1,5 milyon. Amerika’nın başvuruları ise 254 bin civarında” sözlerini kullandı.
Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, etkinliğin öğrenciler, araştırmacılar, girişimciler ve şirketlerin projelerini tanıtma fırsatı bulduğu bir platform olduğunu vurgulayarak, “Bölgemiz için çok kuvvetli bir sinerji oluşturuyor” şeklinde konuştu. BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, etkinliğin yalnızca bugünün değil yarının Türkiye’sini şekillendirmek için de önemli olduğunu belirtti. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, bilgiyi üretme ve akademi ile uygulamayı buluşturmanın stratejik bir hedef olması gerektiğini ifade etti. Protokol üyeleri konuşmaların ardından projeleri inceledi. Öğrenciler, araştırmacılar, girişimciler ve şirket temsilcilerinin bir araya gelerek projelerin tanıtıldığı etkinlik, bugün sona erecek.