SU SEVİYESİNDEKİ AZALMA TEPKİ ÇEKİYOR
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Prof. Dr. İskender Gülle, Göller Bölgesi’nde yer alan Eğirdir, Beyşehir ve Burdur göllerindeki su seviyelerinde ciddi bir düşüş olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Gülle, Burdur Gölü’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, “İnanılmaz derecede kış kuraklığı yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Gölle ilgili durumu değerlendiren Gülle, kış mevsiminin ortasında olmalarına rağmen beklenen yoğun yağışların yaşanmadığını ve bunun doğaya zarar verdiğini belirtti. Son yıllarda kaydedilen yağış azalmalarının, başta sulak alanlar olmak üzere çevrenin tamamını etkilediğine dikkat çekti.
DOĞADA KANITLAR GÖRÜLÜYOR
Prof. Dr. Gülle, Burdur Gölü özelinde, son elli yıl içerisinde gölde 20 metreden fazla bir seviye kaybı yaşandığını ve hacminin yarısını kaybettiğini aktardı. Akarsuların ve göllerin hızla kurumanın, doğanın dengesinin bozulduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Gülle, bunun doğanın hidrolojik yapısının kötüleştiğini ortaya koyduğunu söyledi.
İNSAN ETKİSİ BELİRGİN
Su kaynaklarındaki azalmanın nedenleri arasında insan etkisinin büyük olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gülle, bölgede yıllardır inşa edilen fazla sayıda baraj ve gölet olduğunu belirtti. İhtiyaçtan fazla yer altı suları çekilmesinin hidrolojik yapıyı bozduğunu ifade eden Gülle, 2000’li yılların başında hissedilen yağış rejimindeki değişimin günümüzde daha da belirgin olduğunu aktardı. Bu yıl kış mevsiminin daha yağışlı geçmesini beklediklerini, ancak mevcut durumu dikkate alarak bunun gerçekleşmediğini ve çok ciddi bir kış kuraklığı yaşandığını söyledi.
BURDUR GÖLÜ’NDE MEVCUT SU DURUMU
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Burdur Gölü’nün su kotu, en yüksek seviyesine Mayıs 1974’te 857,44 metre olarak ulaşmışken, Aralık 2024’te yapılan ölçümde 836,65 metreye düştü. Ayrıca Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Burdur’da 2023 yılında metrekareye 556,1 kilogram yağış düşerken, bu rakam 2024 yılında 427,50 kilogram olarak ölçüldü.