GİZLİ GURUR: BÜŞRA SIVACI’NIN AYAKKABI TAMİRCİLİĞİ
Amasya’da yaşayan Büşra Sıvacı, üniversite eğitimini sürdürebilmek için ayakkabı tamircisi babasıyla çıraklık yapıyor. Genç kız, ustaca tamir edip boyadığı ayakkabılarla müşterileri şaşırtıyor. Babası Mete Sıvacı, çırak bulamadığı için kızıyla beraber bu mesleği yürütüyor. 35 yıllık ayakkabı tamircisi olan baba, oğlu ve 24 yaşındaki kızı Büşra’ya işin inceliklerini öğretmekte kararlı.
EĞİTİM HEDEFİ: MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK
Büşra, 2 yıllık tıbbi sekreterlik eğitiminin ardından hedeflerini büyüterek Aksaray’da Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde eğitim alıyor. Amasya’ya geldiğinde babasına çıraklık yapmayı tercih eden genç kız, 7 metrekarelik tamirhanede baba mesleğini öğrenirken, eldivenlerini takıp ayakkabılarını boyamasıyla müşterilerinin takdirini kazanıyor. Ayrıca, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) da hazırlanan Büşra, başarılı sonuç alarak tıbbi sekreter olarak atanmayı amaçlıyor. Kendi sevdiği işler arasında yer alan bu çıraklık, ona hem destek hem de mutluluk sağlıyor.
RAHATLATICI YAN: BABA DESTEKLERİ
49 yaşındaki Mete Sıvacı, yıllardır çırak bulamadıkları için yakınıyor. Kızının bu işteki başarısını ve çalışkanlığını takdir eden baba, “Kızımdan çok memnunum. İş bulamadığı sürece burada benimle çalışabilir. Kazancımız iyi, Allah bereket versin. İnsanların işini görüp dua almak paradan daha önemli. Çırak bulamadım. İşi öğretmek istediğim oğlum merak salmadı. Ben de kızımı yetiştiriyorum” diyor.
GELECEĞİN TEMİNATI: TOPLUMSAL DESTEK
Genç kızı tamir atölyesinde gören müşterilerden Ali Çelebi ise, “Bu memleketin daha iyi seviyeye gelmesi için bize böyle çocuklar lazım” şeklinde düşüncelerini paylaşıyor. Büşra gibi gençlerin toplumsal büyümeye katkı sağlayacağına vurgu yaparak, bu tür örneklerin artması gerektiğini belirtiyor.