TBMM GENEL KURULUNDA BÜTÇE KABULÜ
TBMM Genel Kurulunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri, Tarım ve Orman bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri kabul edilmiştir. Bütçe üzerindeki konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2008 yılındaki sosyal güvenlik reformu öncesinde kadınların doğum borçlanma haklarının olmadığını hatırlatarak, kadınların doğum sebebiyle çalışma hayatından uzak kaldıkları sürelerin sosyal güvenlikleri açısından değerlendirilmesi amacıyla 2008 yılında sigorta başlangıcından sonra her bir çocuk için 2 yıla kadar borçlanma hakkı verildiğini belirtmiştir. Borçlanma hakkının 2014 yılında 3 çocuğa çıkarıldığını, böylece kadınlar için emeklilikte 6 yıla kadar prim ödeme gün sayısı avantajı sağlandığını ifade eden Işıkhan, “Kadınların iş gücüne katılımını, istihdamını artırmaya yönelik teşvik ve desteklerimizi çeşitlendirerek uygulamaya devam edeceğiz.” demiştir.
İŞKUR’DAN HABERLER
İŞKUR’un kapasitesine dair gelen soruya cevaben Bakan Işıkhan, İŞKUR’un 81 ilde toplamda 160 birim ve 4 bin 800’ü iş ve meslek danışmanı olmak üzere yaklaşık 10 bin personelle hizmet sunduğunu belirtmiştir. Kuruma günlük başvuranların sayısının yaklaşık 8 bin civarında olduğunu ifade eden Işıkhan, “Ayrıca 670 binden fazla iş yerini ziyaret ediyoruz. Dolayısıyla sahanın da nabzını tutuyoruz. İŞKUR aracılığıyla yıllık ortalama 1,2 milyon kişinin işe yerleşmesine aracılık ediyoruz.” şeklinde konuşmuştur. İŞKUR hizmetlerinin tamamını dijital ortama aktardıklarını ve mobil uygulamanın erişilebilirliğini artırdıklarını da eklemiştir.
SAĞLIK MALZEMELERİNDE ARTISLAR
Bakan Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) 2024 yılında yapılan fiyat güncellemeleriyle ayakta tedavilerde kullanılan tıbbi malzeme fiyatlarına yapılan artışın yaklaşık 1,97 milyar lira, yatarak tedavilerde kullanılan tıbbi malzeme fiyatlarına yapılan artışın 166 milyon lira, tedavi giderlerinde meydana gelen artışların ise 234 milyar lira olduğunu belirtmiştir. “Bu kapsamda vatandaşlarımıza nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için ciddi artışlar yapılmıştır.” diyen Işıkhan, kayıt dışı istihdamla mücadelenin Bakanlığın öncelikleri arasında olduğunu vurgulamıştır. Bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları, veri paylaşımı, sektör odaklı denetimler ve AB ile yürütülen projelerle kayıtlı istihdamı destekleyici faaliyetler yürütüldüğü söylenmiştir.
İÇİŞLERİ BAKANINDAN AÇIKLAMALAR
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, toplantı, gösteri ve yürüyüş talepleri ile ilgili olarak, “Göreve başladığımız günden bu yana 18 ay bitti. Etkinlik başvurularında makamlarca izin verilmeyen oran, müracaatın yüzde 2,25’i.” demiştir. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrası toplanan yardım miktarı ile ilgili ise, “Deprem kampanyası ve faiz getirisiyle toplam 141 milyar lira toplandı. Bugüne kadar 119,3 milyar harcandı.” ifadesinde bulunmuştur. Türkiye’de 25 şehirde 32 geri gönderme merkezi bulunduğunu belirten Yerlikaya, bu merkezlerin kapasitelerinin 18 bin 870 olduğunu belirtmiştir. Ayrıca geri gönderme merkezlerinde kötü muameleye karşı ‘sıfır tolerans’ prensibi ile hareket ettiklerini ve bu merkezlerin izlenmesi için her türlü tedbiri aldıklarını anlatmıştır.
TARIM VE ORMAN BAKANINDAN GÜNCELLEMELER
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Diyarbakır ve Mardin’deki anız yangınlarına ilişkin, “Bu yangın meskun mahalde gerçekleşti, dolayısıyla belediye sorumluluğunda.” açıklamasında bulunmuştur. Yumaklı, saman ithalatı ile ilgili sorulara yanıt vererek, “Saman ithal etmiyoruz, Ukrayna’dan hiç etmedik.” demiştir. 2023 yılı itibariyle çiftçi kaydı sayısındaki artışı örnekleyen Yumaklı, “Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki çiftçi sayısı 2023’te 2 milyon 245 bin, bu yıl 2 milyon 340 bin.” açıklamasında bulunmuştur.
Genel Kurulda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Bakanlığının bütçesi üzerindeki konuşmasına devam ettiği sırada bazı bakanlık bürokratlarının Genel Kurula girişleri tartışmalara sebep olmuştur. Konuşmaların neticesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri, Tarım ve Orman bakanlıkları ile bağlı kurumların 2025 yılı bütçeleri kabul edilmiştir. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, birleşimi saat 11.00’de toplanmak üzere kapatmıştır.