Çanakkale Kara Savaşları Anması Yapıldı

ANMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

Çanakkale Kara Savaşları’nın 110. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak Koyu’nda geleneksel “Şafak Ayini” düzenlendi. Avustralyalı ve Yeni Zelandalı yüzlerce katılımcı, gece saatlerinde Çanakkale şehir merkezinden Gelibolu Yarımadası’na gitti. Tören alanı çevresine kurulan büyük bir ekran aracılığıyla, katılımcılar Çanakkale Savaşları ile ilgili belgesel, film ve röportajların yanı sıra Avustralya ve Yeni Zelanda’daki Anzak Günü törenlerini izleyerek etkinliğin başlamasını bekledi.

UNUTULMAYAN ASKERLER

Etkinlikte, Birleşik Krallık Kraliyet Prensesi Anne, şafak vakti başlayan programda yaptığı konuşmasında, “110 yıl önce bu topraklarda savaşan askerlerin unutulmadığını, onları hatırlayacaklarını” dile getirdi. Prenses Anne, ayrıca 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadası’na çıkan Anzak askerlerinin kaleme aldığı mektuplardan bazı bölümleri okuyarak, bu ifadelerin o dönemin mücadelesinin önemini kavramamıza yardımcı olduğunu vurguladı. Konuşmasının devamında, “110 yıl sonra şafak vaktinde, Anzaklar’ı anmak üzere burada duruyor, onların cesaret, yüreklilik ve fedakarlıklarını hatırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

BARIS ÇAĞRISI YAPILDI

Avustralya Genel Valisi Samantha Mostyn, Gelibolu’daki her iki tarafın askerlerinin 110 yıl önce olağanüstü cesaret gösterdiğini belirtti. Mostyn, zamanla Gelibolu’nun askerler için korku ve ölümle dolu bir yer haline dönüştüğünü aktararak, “Evlerine yazdıkları mektuplarda savaşın dehşetini anlattılar. Korku, özlem ve şaşkınlık” dedi. Ayrıca, 110 yıl önce yaşananların bir barış çağrısı olması gerektiğinin altını çizen Mostyn, “Böyle bir şeyin bir daha asla yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” diye ekledi.

HATIRLATMA VE SAYGI

Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, Anzak çıkarma günü olan 25 Nisan 1915 hakkında konuşurken, “Güneş yükselip vadilerden çıkan gölgeler dağıldığında onları karşılayan şey macera değil, dehşetti” ifadesini kullandı. Çanakkale Kara Savaşları’nda yaklaşık 16 bin Yeni Zelandalı askerin görev yaptığını belirten Luxon, “Anzaklar’ın cesaretini ve azmini kabul ediyor, Osmanlı’nın gösterdiği kahramanlığa saygı duyuyoruz” dedi. Çanakkale Savaşı’nın vermek istediği dersin unutulmaması gerektiğini ifade eden Luxon, “Böyle bir şeyin bir daha asla yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” diye konuştu.

ŞARKILARLA ANMA

Şafak Ayini’nde, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinden oluşan koro, günün anlam ve önemine uygun şarkılar söyledi. Ayrıca, Yeni Zelanda’nın yerli halkı Maoriler tarafından “Karanga” adı verilen “Hoşgeldiniz” seremonisi yapıldı. Etkinlik alanında Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen Çanakkale Valisi Ömer Toraman ile birlikte Prenses Anne, Avustralya Genel Valisi Samantha Mostyn, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ve diğer ülkelerin temsilcileri çelenk sundu.

Programda, 2. Kolordu Komutanlığından Yarbay Özkan Çelik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yabancı ülke askerlerinin ailelerine gönderdiği mektubu okudu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile birlikte Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşları okundu, dua edildi. Törene, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çeşitli ülkelerin büyükelçileri katıldı.

ANZAK GÜNÜ’NÜN ÖNEMİ

Anzak, Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltmasıdır. Anzak Günü ise Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin 25 Nisan 1915’te Gelibolu’da karaya çıkışının yıl dönümü olarak anılıyor.

ÖNEMLİ

Bursa’da Eğlence Mekanında Silahlı Kavga

Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki bir eğlence mekanında hesap yüzünden çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Olayda bir kişi hayatını kaybederken, iki kişi ağır yaralandı.

Kadınların Güçlenmesi Emeğin Gücüdür

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadının güçlenmesinin önemine vurgu yaptı. Kadının üretkenliğinin aile ve toplum mutluluğuna katkı sağladığını ifade etti.

Daha Fazlası!