ÇAYCUMA’DA EL EMEĞİ ÜRÜNLER İLE AİLE BÜTÇESİNE KATKI
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, ev hanımları açtıkları stantlarda kendi yaptıkları el emeği ürünleri ile aile bütçelerine katkı sağlıyor. Çaycuma Kent Konseyi, yerel kadın girişimcilerin ürünlerini değerlendirmeleri için “El Emeği Sokağı” projesini hayata geçirdi. Bu proje, kadın girişimcilerin üretim yeteneklerini destekleyerek, 14 kadın girişimcinin yöresel el işi takılar, doğal sabunlar, örgü ürünler ve el yapımı çantalar gibi çeşitli ürünleri sergileyip satmalarını sağlıyor.
KADIN GİRİŞİMCİLERİN YETENEKLERİNE DESTEK
Çaycuma Kent Konseyi Kadın Çalışma Grubu Başkanı Ayla Kalaycı, evde el işi yapan hanımlara yeni iş imkânları yaratmak için projeye başladıklarını ifade etti. “Kapalı alan talepleri üzerine bulundukları alanın kendilerine önerildiğini” belirten Kalaycı, “Burada 14 kulübe var ve her biri farklı el emeği ürünlerine göre stant açtı. Ben süs kabağı yapıyorum. El işi, takı, mum, çanta, sepet, dikiş sepeti ve çanta yapan arkadaşlarımız da var. Burada farklı işler üzerine üretim yapıyoruz.” diye ekledi.
ÇANTA ÜRETİMİ İLE EKONOMİK KATKI
Çanta üreticisi Elif Çolakoğlu, asıl mesleğinin farklı olduğunu, evde küçük çantalar dikip örmeye başlayarak önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. “Bu süreç hem evime ekonomik katkı sağladı hem de sosyal medya ve ilçemizde tanınmamı sağladı. Elime böyle bir fırsat geçince burada da birçok kadına çanta tasarlayarak kendimi iyi hissetmeye başladım. Kadının değdiği her şey bereketlenir, yuva olur. Kadının özgüveni geldiğinde kendini güçlü hisseder.” ifadelerini kullandı.
TAKI TASARIMI İLE GURUR SANATI
Takı tasarımcısı Gülşen Yeginer, evde hobi olarak başladığı takı işini daha sonra satış amaçlı olarak sürdürmeye karar verdiğini söyledi. “Takı işine bir süre ara verip çanta üzerine çalışmaya başladım. Yine de takı tasarımım devam ediyor. Şu anda çanta ağırlıklı çalışıyorum ve satışını burada yapıyorum. Bir kadın girişimci olarak bu işi yürütmek bana ayrı bir gurur veriyor. Hem keyif alıyorum hem de maddi katkı sağladığı için mutluyum.” şeklinde konuştu.
EĞİTİM MERKEZİNDEN DE DESTEK
Çaycuma Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yapan Yonca Girgin, burasının ev hanımları için çok güzel bir yer olduğunu vurguladı ve kadınların hobi olarak başladıkları işleri paraya çevirmeye başladığını ifade etti. Tüm ürünlerin el emeği olduğuna dikkat çeken Girgin, “Kalıpları döküyoruz, ürünleri dönüştürüyor, boyayıp süsleyerek satışa sunuyoruz. Buradaki ürünlerin hepsi kendi emeğimizle yapılmış. Dışarıdan alınmış hiçbir ürün yok.” dedi.