Çayeli’nde Petrol Çalışmaları Başlıyor: Zor Başarılır

PROF. DR. MADEN’DEN PETROL SONDAJI AÇIKLAMALARI

Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nafız Maden, Rize’nin Çayeli ilçesi açıklarında planlanan petrol sondajı ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Maden, “Zahmetli bir işe girilecek. Türkler zoru başarır. Ben, Doğu Karadeniz havzasında petrole ve doğal gaza ulaşacağımıza eminim.” dedi.

BAKANLIK AÇIKLAMALARI ÜZERİNE DESTEK VERİYORUZ

Aynı zamanda Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Maden, AA muhabirine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Çayeli’nde petrol olduğu düşünülen alanlarda sondaj çalışmaları yapılacağına dair açıklamasının akademisyenler açısından sevindirici olduğunu belirtti. Maden, bölgedeki araştırmalara destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Maden, bölgenin jeolojik ve tektonik yapısının Batı ve Doğu Karadeniz havzası olarak iki kısma ayrıldığını vurguladı. Batı Karadeniz havzasında milli gemilerle gerçekleştirilen arama ve sondaj süreçlerinde doğal gaza ulaşıldığını belirtti. Karadeniz’in iki ve üç boyutlu sismik aramalarla detaylı bir şekilde işlendiğinin altını çizen Maden, “Ülkemizin yaptığı hamlelerle hem arama hem de sondaj gemisine sahip olmamızın ne kadar değerli olduğunu bilmemiz gerekiyor.” dedi.

NUMUNE ANALİZLERİ VE PETROL KAYNAKLARI

Maden, Çayeli sahilinden 2023’te tekneyle yaklaşık 7 mil açılarak bölgeden alınan numunelerin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına gönderildiğini hatırlattı. Aynı yıl içinde yapılan analizlerde, sızıntı kaynağının petrol kökenli olduğunun tespit edildiğini vurguladı. Maden, sonuçların akademik ölçekteki jeofizik ve uydu verileri ile tutarlı olduğunu belirtip, “Bölgede sondaj çalışması yapmayı planlayan Bakanlığın, çalışmayla ilgili endişesinin olmaması gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Maden, Doğu Karadeniz havzasındaki tortul kalınlığının fazla ve deniz derinliğinin 2 bin metrelere ulaştığını, sondaja ulaşabilmek için yoğun bir çaba harcanacağını ifade etti. “Zahmetli bir işe girilecek. Türkler zoru başarır. Ben, Doğu Karadeniz havzasında petrole ve doğal gaza ulaşacağımıza eminim.” dedi.

ÇAMUR VOLKANLARI VE GAZ ÇIKIŞLARI

Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından Rize ve Trabzon arasında gerçekleştirilen sismik çalışmalar sonrası iki çamur volkanının varlığının tespit edildiğini belirten Maden, “Bunun yanında gaz çıkışlarının yerlerini tespit ettiler. Dolayısıyla buralarda çamur volkanları ve gaz çıkışlarının sismik kesitlerde parlak nokta diyeceğimiz, doğrudan enerji varlığını gösteren emareler var. Bu, bölgenin petrol ve doğal gaz açısından rezervinin yüksek olduğunu gösteriyor.” dedi.

Bakanlığın uygulamaya koyacağı ilk adım keşik kuyusunun açılması olacak. Maden, olumlu sonuç gelmesi durumunda üretim kuyularının açılacağını hatırlattı. Keşif kuyuları ile ilgili umutlarını dile getiren Maden, “Yıllardır Çayeli açıklarında günde 1 ton petrol yüzeye sızıyor. Bunun hafif kısmı güneşle buharlaşıyor. Ağır kısmı denizin dibine çöküyor.” ifadelerini kullandı. Sondajların ardından bulunan petrol ile doğal gazın sahile ulaştırılıp rafinelere gönderebileceğini ekledi.

ÖNEMLİ

Bakanlardan Narin Cinayeti Hakkında Açıklama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş ile Adalet Bakanı Tunç, Narin cinayeti davası sonrası adaletin sağlandığını vurgulayarak, benzer acıların tekrar yaşanmaması için çaba göstereceklerini belirttiler.

Bakanlardan Narin Cinayeti Kararına Tepki

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin cinayeti davası sonrası adalet mesajları vererek, yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için mücadele edeceklerini vurguladılar.

Daha Fazlası!