ŞEKER PANCARI HASADI ELBİSTAN’DA YAPILIYOR
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde şeker pancarı hasadı gerçekleşiyor. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, çiftçilerin sulama sisteminde yapmış olduğu değişikliklerin rekolteyi artırdığını belirtiyor. Elbistan Ovası’nda, mart ve nisan aylarında toprakla buluşturulan şeker pancarı tohumlarının büyümesi ile hasat aşamasına geçildi. Makineler aracılığıyla gerçekleştirilen hasat işlemi, kamyon ve traktörlerle şeker fabrikasına taşınıyor. Ayrıca, makinelerin ulaşamadığı alanlarda çiftçiler, geleneksel tarım aleti olan ‘Dirgen’ ile pancar sökümü yapıyor.
REKOLTE DAHA YÜKSEK
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Bulut, Elbistan’ın tarım açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurguluyor. Bu sene çiftçilerin sulama sistemlerini optimize etmesinin rekolteyi geçen yıla oranla yaklaşık 100 bin ton artırdığını kaydediyor. Bulut, “Bu sene Elbistan’da 2 bin çiftçimizle 60 bin dekar alana pancar ektik. Tahmini rekoltemiz 500 bin ton. Tabii geçen seneye göre rekoltemiz yüksek. Geçen sene 400 bin ton civarında pancar işlenmişti. Bu sene fazla olmasının nedeni ise çiftçilerimizin yağmurlama, damlama sulama sistemine geçmesidir. Geçen yıl topraklar salma suyla sulandığı için verim düşüktü. Bu sene kırsal kesimlerde yağmurlama, damlama sistemi verimi artırdı” diyor.
ŞEKER ÜRETİMİ ARTIYOR
Rekoltede yaşanan artışın şeker fabrikasında da olumlu etkiler yaratacağını belirten Bulut, “Şeker pancarı rekoltemizin bu yıl yaklaşık 100 bin ton artması, doğal olarak fabrikada üretilecek olan şekere de olumlu yansıyacak. Şeker üretimimiz geçen sene 40 bin tona ulaşmamıştı ama bu sene rekoltenin yüksek olmasi ile 50 bin ton civarında şeker üreteceğiz inşallah” şeklinde ifade ediyor. Çiftçilerden Resul Gerek ise verimden memnun olduklarını, ürettikleri her bir şeker pancarının 7-8 kilo geldiğini dile getiriyor.