DÜNYA BANKASI’NDAN YÜKSELEN BÜYÜME TAHMİNLERİ
Dünya Bankası, Çin’in gayri safi yurtiçi hasıla büyümesiyle ilgili tahminlerini, son dönemdeki politika gevşemesi ve yakında gerçekleşecek ihracat gücünün etkisini dikkate alarak artırdı. Banka, Çin’in GSYİH büyümesinin 2024 yılı için daha önceki tahmini olan yüzde 4,8’den yüzde 4,9 seviyesine yükseldiğini bildirdi. Ancak Dünya Bankası, 2025 yılı için büyüme beklentisini yüzde 4,5’ten yüzde 4,1’e düşürdü.
ÇİN’DE OLUMLU VERİLER GÖRÜLÜYOR
Son veriler, emlak sektöründe ve tüketici güveninde yaşanan olumsuzluklara rağmen, Çin’in 2024’ün ilk üç çeyreğinde yüzde 4,8 oranında istikrarlı bir büyüme kaydettiğini gösteriyor. Bu verilere göre, iç talepte politika odaklı kazanımlar elde edilmiş durumda. Özellikle ev aletleri, mobilya ve otomobil satışları, 150 milyar yuan değerindeki (20,55 milyar dolar) tüketici takas programından faydalanarak Eylül ayından bu yana güçlü bir toparlanma sergiliyor. Dünya Bankası, işletmeler için 150 milyar yuanlık bir ekipman yükseltme programının ise üretim yatırım büyümesini desteklediğini ifade etti. Rapora göre, altyapı yatırımları, yerel hükümetin özel tahvil ihraçlarındaki artışın etkisiyle Eylül’den Kasım’a kadar yıllık bazda yüzde 13 oranında bir artış gösterdi.
ASYA KALKINMA BANKASI GÖRÜŞLERİ
Asya Kalkınma Bankası, son yayımladığı Asya Kalkınma Görünümü raporunda Çin için 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 4,8 seviyesinde korudu. Bu rapor, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin yıllık hedeflerine ulaşmaya yönelik bir süreçte olduğu bir dönemde hazırlandı. Çin Mali ve Ekonomik İşler Merkez Komitesi Ofisi’nin başkan yardımcısı Han Wenxiu, 14 Aralık’ta Pekin’deki Çin Uluslararası Ekonomik Değişimler Merkezi’nde düzenlenen bir ekonomik konferansta, Çin ekonomisinin 2024 yılında yaklaşık yüzde 5 büyümesi ve küresel büyümeye yaklaşık yüzde 30 katkıda bulunmasını öngördüğünü bildirdi.
YAPISAL REFORMLARIN GEREKLİLİĞİ
Dünya Bankası, son Çin Ekonomik Güncellemesinde uzun vadeli büyümeyi sürdürebilmek için daha fazla yapısal reform yapılmasını önerdi. Dünya Bankası Çin, Moğolistan ve Kore Ülke Direktörü Mara Warwick, “Kısa vadeli büyüme desteğini uzun vadeli yapısal reformlarla dengelemek önemlidir. Emlak sektöründeki zorlukların ele alınması, sosyal güvenlik ağlarının güçlendirilmesi ve yerel hükümet maliyesinin iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir toparlanmanın kilidini açmak için elzem olacaktır.” dedi. Warwick, ayrıca belirli politika önlemlerinin şeffaf bir şekilde iletilmesinin piyasa ve hanehalkı güvenini artırmanın anahtarı olduğunu belirtti. Kaynak: BloombergHT