ÇINAR GEN ORMANI’NDA HASTALIK TESPİT ÇALIŞMALARI
İstanbul’a yaklaşık 100 kilometre mesafede yer alan Yalova’nın Çınarcık ilçesindeki Çınar Gen Ormanı’nda ağaçların kurumalarına yol açan hastalığın tespiti için Orman Genel Müdürlüğü bir araştırma yürütüyor. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ve Bursa Teknik Üniversitesi’nin işbirliğiyle, 2023 yılında Çınarcık ilçesine bağlı Teşvikiye beldesindeki orman alanında başlayan araştırmalar devam ediyor. Bazı çınar ağaçlarının etkilediği bu hastalığın kaynağı üzerine yapılan incelemeler, özellikle mesire alanı olarak kullanılan bu bölgede gerçekleşiyor.
BİLİM ADAMLARINDAN ÇALIŞMA SONUÇLARI
2023 yılında toplanan böcek örneklerinin laboratuvar incelemeleri sonucunda hastalığın büyük ölçüde zararlı böceklerden kaynaklanmadığı sonucuna varıldı. Ancak kurumaların sürmesi sebebiyle bu yıl yeni bir projeyle, toprak ve kuru bölge doku numuneleri üzerinde daha detaylı incelemeler gerçekleştiriliyor. Bursa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Can, yapılan araştırmanın neticesinde hastalığın büyük oranda böcek kökenli olmadığını belirtti. Can, “Araştırmalar devam ederken, işletme müdürlüğümüzde kuruyan ağaçların tamamı tespit edildi ve bir komisyon aracılığıyla kısmen veya tamamen ölmüş ağaçların değerlendirmesi yapılıyor. Kısa süre içinde araştırma sonuçlanırsa sahadaki çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.
Hastalığın mantar kaynaklı olması halinde ağaçların 2-3 yıl içinde öldüğünü hatırlatan Can, henüz böyle bir durumun tespit edilmediğini ve bu sürecin sonunda nedenin anlaşılacağını vurguladı. Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya, son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle Türkiye genelinde birçok ağacın hastalıklara maruz kaldığını ifade etti. Sarıkaya, “Böceklerin etkisini araştırmak amacıyla bu bölgedeki böcek çeşitliliğini incelemek için bir proje başlattık. İlk sonuçlara göre, burada meydana gelen kurumaların böcek kaynaklı olmadığını kabul ediyoruz.” diye belirtmekte.
GELİŞMELER VE ÖNERİLER
Prof. Dr. Sarıkaya, çınar ağaçlarının dere etkisinden dolayı suyun hareketinin hastalık taşıma olasılığını artırabileceğinin altını çizdi. Kök ya da gövdede zararlı bir hastalığın ağaçların kurumaya neden olabileceği ihtimaline karşı, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile Bursa Teknik Üniversitesi’nin birlikte yürüttüğü yeni işbirliği projesinin önemli olduğunu vurguladı. Sarıkaya, “Önümüzdeki yıl sonunda kurumaya neden olan etmenin tespiti yapılabilir. Ancak bu süreçte hastalığın yayılma riskine karşı, kuruyan bireylerin sahadan çıkarılmasını öneriyoruz.” diye sözlerine ekledi.