Çin’de yapay zeka (AI) alanındaki hızlı ilerleme, teknoloji çeşitli endüstrileri dönüştürürken milyonlarca işçi için önemli bir tehdit oluşturuyor. Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’na bağlı Pekin merkezli bir düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan yakın tarihli bir rapor, dikkate değer bir tahminin altını çiziyor: 2035 yılına kadar Çin’in üretken yapay zeka pazarının, beklenen küresel yapay zeka pazar değeri olan 90 trilyon yuan’ın üçte biri olan yaklaşık 30 trilyon yuan’a (yaklaşık 4,2 trilyon ABD doları) ulaşması bekleniyor.
Yaklaşık %15’lik bir kabul oranıyla yapay zeka, Çin’de benzeri görülmemiş bir büyüme yaşıyor ve bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaşıyor. Ülkenin, bu yıl içinde üretken yapay zeka pazarında 10 trilyon yuan sınırına ulaşması bekleniyor ve bu da yapay zekanın çeşitli sektörlerde hızla benimsendiğinin altını çiziyor. Üretken yapay zeka, üretim, perakende, telekomünikasyon ve sağlık gibi sektörlere entegre olan OpenAI’nin ChatGPT’si gibi gelişmiş teknolojileri kapsar.
Yapay zekanın benimsenmesinde başı çekenler, sırasıyla %13 ve %10’luk benimseme oranlarıyla perakende ve telekomünikasyon sektörleridir. Sağlık ve üretim sektörleri de bu teknolojileri %7 ve %5 oranlarında benimsiyor. Yapay zekanın farklı alanlardaki çeşitli uygulamaları, endüstriler arasında verimliliği ve yeniliği artırma potansiyelini göstermektedir.
ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerinin başarısı, Çin’de de benzer yeniliklerin önünü açtı. Baidu, Tencent, ByteDance, SenseTime ve iFlyTek gibi büyük teknoloji şirketleri, yapay zekayı yalnızca araştırmakla kalmayıp aynı zamanda 180’den fazla hizmette aktif olarak uygulayarak yapay zekayı hizmetlerine aktif olarak entegre ediyor. Örneğin Tencent’in Hunyuan modeli, Tencent Meeting, Tencent Docs ve çevrimiçi reklamcılık girişimleri dahil olmak üzere 180’den fazla hizmette kullanılmaktadır.
Çin’deki yapay zeka ile ilgili yeni girişimlerin sayısı da artıyor ve bu yıl kurulan 368’den fazla yapay zeka ile ilgili yeni girişim var. Bu, ülkede her gün yeni bir yapay zeka şirketinin kurulmasına denk geliyor ve yalnızca Çin’in teknolojik hedeflere olan bağlılığını değil, aynı zamanda küresel teknoloji ortamında bir değişimi de işaret ediyor.
Yapay zeka büyüme yörüngesini sürdürürken, geleneksel sektörleri dönüştürmekten yeni gelişmeleri teşvik etmeye kadar Çin’deki çeşitli endüstriler üzerindeki yadsınamaz etkisi, yapay zekayı ülkenin gelecekteki ekonomik ve teknolojik manzarasının temel taşı olarak konumlandırıyor.