ÇOCUK BAKANLIĞI KURULMASI GEREKİYOR
DEM Parti Mardin Milletvekili ve Çocuklara Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu Üyesi Beritan Güneş Altın, çocukların karşılaştıkları sorunların ve mağduriyetlerin yapısal olarak çözüme kavuşturulması, toplumsal öznelliklerinin kabul edilmesi ve katılım haklarının güvence altına alınması amacıyla TBMM Başkanlığına Çocuk Bakanlığı kurulması hakkında bir kanun teklifi sundu. Güneş Altın, teklifinin gerekçesinde “Yasa yapım süreçlerinin her aşamasında çocukların öznelliği, talepleri ve katılımı esas alınmalıdır. Bunun yolu, Parlamento ve yerel yönetimler başta olmak üzere yönetimin her alanında bütünlüklü bir çocuk politikasının oluşturulmasıdır” ifadelerini kullandı.
ÇOCUK NÜFUSU VE ÇALIŞMA ORANLARI
Güneş Altın, kanun teklifinin gerekçesini destekleyen veriler paylaşarak Türkiye nüfusunun 85 milyon 664 bin 944 kişi olduğunu, bunun 21 milyon 817 bin 61’inin çocuklar olduğunu belirtti. TÜİK’in 2024 verilerine göre, 15-17 yaş grubundaki çocukların “iş gücüne katılma oranı” yüzde 24,9 olarak kaydedilmiş, bu oranın erkek çocuklarda yüzde 35,6, kız çocuklarda ise yüzde 13,7 olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca, 2024 verilerine göre bu yaş grubundaki 3 milyon 894 bin çocuktan 970 bininin “kayıtlı işçi” olarak çalıştırıldığı belirtiliyor. MESEM’ler kapsamında işçileştirilen 504 binden fazla çocuğun da eklendiğinde kayıtlı olarak çalıştırılan çocuk sayısının bir buçuk milyona yaklaştığı bilgisi aktarılıyor.
ÇOCUK YOKSULLUĞU VE UYUŞTURUCU SORUNU
Beritan Güneş Altın, çocuk yoksulluğunun da acil adım atılması gereken bir sorun olduğunu dile getiriyor. TÜİK’in 2024 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri verilerine göre, tüm yaş kategorilerindeki yoksulluk veya sosyal dışlanma riski oranının yüzde 29,3 olduğu, 0-17 yaş arasındaki çocuklarda ise bu oranın yüzde 38,9’a yükseldiği kaydedilmektedir. Uyuşturucu kullanım yaşının 10’lu yaşlara kadar düştüğü biliniyor. Güneş Altın, toplumsal, siyasal, toplumsal cinsiyet ve ekonomik yaşam gibi alanlarda çocukların öznelliği, talepleri ve katılımının yasa yapım süreçlerinde dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.
YAPISAL ÇÖZÜMLERİN ÖNEMİ
Çocukların maruz kaldıkları sorunların sistemik, çok boyutlu ve yapısal olduğu için çözümün sadece geçici adımlarla mümkün olmayacağını belirten Güneş Altın, “Çocukların yukarıda belirtilen tüm sorunlarının yapısal şekilde çözüme kavuşması, toplumsal öznelliklerinin kabul edilmesi, katılım haklarının güvence altına alınmasının temel yollarından biri Çocuk Bakanlığı’nın kurulmasıdır” açıklamasında bulunuyor. Meclisin bu konuda atması gereken adımların, demokrasinin tecelli edeceği bir yer olmasını sağlamak açısından büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir.