Çözüm sürecinde Türkiye nereden nereye?

Zaman zaman kırılma anları yaşasa da hemen hepsini bir şekilde atlatmayı başaran çözüm süreci, bugün artık devletin resmi politikalarından biri…

Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi olan çözüm sürecinin hükümet tarafından tam olarak ne zaman başlatıldığı bilinmese de, kamuoyu 2009 yılında MİT ve PKK yöneticilerinin Oslo’da gerçekleştirdiği görüşmelerle süreçten haberdar oldu.

16 Temmuz 2014’te ise Resmi Gazete’de “Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun”un yayımlanmasıyla süreç resmiyet kazandı. Peki, bugüne nasıl gelindi, hangi adımlar atıldı? İşte detaylar:

2 YILDA 25 ZİYARET: HDP’nin İmralı heyeti, Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata ile, 3 Ocak 2013’te ilk İmralı ziyaretini yaptı. Heyet, 2 yılda 25 kez Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere adaya gitti.

HEYETİN DEĞİŞMEYENİ BULDAN: İmralı heyetinin yaptığı ilk ziyaret haricinde, diğer ziyaretlerde Öcalan ile sürekli görüşen tek isim HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan oldu. Buldan’ı, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken izledi.

SÜRECE YENİ PARTİ İLE DEVAM: BDP milletvekilleri, Abdullah Öcalan’ın da talebiyle HDP ismiyle kurulan yeni partiye geçti. TBMM faaliyetleri HDP çatısı altında yapılmaya başlandı.

SÜREÇTEKİ KIRILMA NOKTALARI: Çözüm sürecinde zaman zaman kırılma anları da yaşandı. İlk kırılma anı Lice’ydi. Lice’de jandarma karakolu inşaatına tepki gösteren bir grup ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Olaylarda 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. İkinci kırılma, 6-7 Ekim tarihlerindeki Kobani olaylarında 35 kişinin hayatını kaybetmesiydi. Cizre’de son 2 haftada gerçekleşen olaylarda 4’ü çocuk 6 kişinin ölmesi de bir diğer kırılma noktası oldu.

3 ADRES: Çözüm süreci, İmralı-Türkiye-Kandil üçgeninde ilerliyor. Önce İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşen HDP heyeti, ardından devlet heyeti ile görüşüyor. Heyetin sonraki rotası ise Kandil oluyor.

2 YILDA NELER OLDU?

-Anadilde savunma yasalaştı.

-PKK, kaçırdığı kamu görevlilerini serbest bıraktı.

-Nevruzda Öcalan’ın mesajı okundu.

-Akil İnsanlar Heyeti kuruldu.

-Çözüm Süreci Komisyonu kuruldu.

-İmralı görüşmeleri MİT Kanunu’na girdi.

-Çözüm Süreci Tasarısı yasalaştı.

-Öcalan, Kürt sorununun çözümü için 4 ana başlıktan oluşan Barış ve Demokratik Çözüm Taslağı’nı açıkladı.

ÖNEMLİ

AK Parti MKYK toplantısı başlattı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı bugün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında...

Yavuz Ağıralioğlu, bana oy verir misiniz? dedi

Yavuz Ağıralioğlu'nun İYİ Parti'den istifa ederek yeni bir parti kurma hazırlığına girişmesi, kamuoyunda büyük ilgi ve merak uyandırdı. Ancak, ASAL Araştırma tarafından yapılan bir...

Daha Fazlası!