TEORİK VE UYGULAMALI EĞİTİMİN ÖNEMİ
Ankara’nın Çubuk ilçesinde bulunan Çubuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Bölümü, öğrencilere teorik ve uygulamalı eğitimler vererek tarım sektörüne nitelikli elemanlar kazandırıyor. Yaklaşık 25 yıldır mesleki eğitim sunduğu bu okulda, yaklaşık 2 yıl önce açılan tarım bölümünde 20 öğrenci, tarım alanındaki bilgi ve becerilerini geliştirmek için eğitim alıyor. Okul bünyesindeki 2 bin metrekare alanda yer alan serada, öğrenciler teorik bilgilerini pekiştirme fırsatı buluyor. Toprağı üretime hazırlama, sebze ve bitki yetiştirimi, bakım, sulama, çapalama, hastalıklarla mücadele ve hasat gibi süreçleri uygulamalı olarak öğreniyorlar.
UYGULAMALARIYLE ÖĞRENİYORLAR
Öğrenciler, serada hem kış hem yaz sebzeleri yetiştirmekte, ayrıca turşu ve vişne reçeli gibi ürünler de yapıyor. Tarım Teknolojileri Alan Şefi Aysel Eskimez, “Öğrencilere sınıflardaki teorik eğitimin yanı sıra uygulama serasında çeşitli ürünlerin yetiştiriciliğini öğretiyoruz” diyor. Ayrıca, tarım makineleri ve sulama sistemleri konularında da eğitim verdiklerini belirten Eskimez, “Öğrencileri 4 yıllık bir eğitim ve öğretimin ardından iş hayatına hazırlıyoruz” diyerek sözlerine devam ediyor. Mezun olan öğrencilerin teknisyen unvanı elde ederek memur olarak atanma imkanına sahip olduğunu ifade ediyor.
GÜNDEMDEKİ ORGANİK TARIM EĞİTİMİ
Derslerde ağırlıklı olarak organik tarım ve doğal tarım öğrettiklerini aktaran Eskimez, bu konunun artık büyük bir ihtiyaç haline geldiğine dikkat çekiyor. Öğrencilerin kendi ürettikleri ürünleri satarak hem ülke ekonomisine hem dünya ekonomisine hem de kendi ekonomilerine katkı sağlayabileceğini vurguluyor. Okulda eğitim gören öğrenciler Hüseyin Gök ve Emine Teke ile öğretmenler Yusuf Akbulut ve Kübra Kepez de sürecin önemi hakkında görüşlerini paylaşıyor.