VATANDAŞLAR CUMA NAMAZI SAATLERİ HAKKINDA ARAŞTIRMA YAPIYOR
Vatandaşlar, “Cuma namazı saatleri: 25 Nisan İstanbul, Ankara ve İzmir Cuma namazı saat kaçta?” sorusunun cevabını bulmak için internette araştırma yapıyor. Diyanet tarafından yayınlanan resmi vakitler doğrultusunda, bu haftaki cuma namazı saatleri belirginleşti. Cuma günü huzur ve ibadetle geçirilmesi gereken bir zaman olduğu için, bu konuda en sık araştırılan sorulardan biri olan “Cuma namazı saatleri: 25 Nisan İstanbul, Ankara ve İzmir Cuma namazı saat kaçta?” sorusunun cevabı bu haberimizde yer alıyor.
RESMİ TAKVİMDEN BELİRLENEN NAMAZ SAATLERİ
Bu saatler, Diyanet’in resmi takviminde yer almakta olup, tüm camilerde aynı anda cuma namazı kılınacaktır. Vatandaşların namaz saatinden en az 15-20 dakika önce camilere ulaşmaları öneriliyor.
ALIN TERİ MUKADDESTİR
Muhterem Müslümanlar! Bir gün Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), ashabıyla sohbet ederken, yanlarından güçlü ve heybetli bir adam geçti. Adamın bu görüntüsünden etkilenen sahabeden bazıları, “Ey Allah’ın Resûlü! Keşke bu adam, gücünü Allah yolunda kullansa!” dediler. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.s), “Eğer bu kişi, ailesinin ve çocuklarının geçimini sağlamak için çalışıyorsa, Allah yolundadır. Anne ve babasının ihtiyaçlarını gidermek için çalışıyorsa, Allah yolundadır. Kendi izzet ve onurunu korumak için çalışıyorsa yine Allah yolundadır,” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞMAK BİR İBADETTİR
Aziz Müminler! Yüce dinimiz İslam, kişinin; Allah’ın emirlerine ve yasaklarına riayet ederek kendisinin ve ailesinin rızkını helal ve meşru yollardan temin etmesini, kimseye yük olmadan çalışmasını bir ibadet olarak görmekte. El emeğini ve alın terini mukaddes kabul ediyor. Tembelliği, miskinliği, dilenmeyi ve zamanı israf etmeyi ise yasaklıyor. Cenâb-ı Hak, “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır ve çalıştığını da görecektir,” buyurarak bizlere; dünya ve ahiret huzurunu elde etmek için çalışmayı öğütlüyor.
KAZANÇ YOLLARINA DİKKAT EDİLMELİ
Kıymetli Müslümanlar! Dinimiz, kazancın helal olması kadar, kazanç yollarının meşru olmasına da önem vermekte. Bu sebeple; çalışmanın, işyeri açmanın ve kazanç elde etmenin kuralları vardır. Allah’ın haram kıldığı şeylerin alınıp satılması meşru değildir. Dolayısıyla, Müslüman; akıl ve iradeyi yok eden, kazaların yaşanmasına, cinayetlerin işlenmesine sebep olan alkolü üretemez, alamaz ve kullanamaz.
İŞÇİ VE İŞVERENİN SORUMLULUKLARI
Değerli Müminler! İslam’a göre işçi olmanın da bir takım sorumlulukları vardır. İşçi; rızkını temin ettiği işyerini ve orada bulunan malzemeleri bir emanet olarak görmeli, onlara asla zarar vermemelidir. Çalışma saatlerine riayet etmeli, işini aksatmamalıdır. Aynı zamanda işveren, işçiye hakkını tam ve zamanında vermekle yükümlüdür. İşçi, beş vakit namazına ve Cuma namazına engel olunamazken, işveren işçinin sosyal haklarını da korumakla sorumludur.
HUKUK VE HUZURUN KORUNMASI
İşveren; işyerinin güvenliğini sağlamakla ve işçinin sağlıklı bir iş ortamında çalışmasını temin etmekle de mesuldür. Hiçbir işçi canının tehlikeye gireceği bir işte çalıştırılamaz. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in uyarısı da bu konuyu vurgulamaktadır: “Kim insanlara zarar verirse Allah da ona zarar verir.”
TOPLUMSAL HUZUR İÇİN ADİL OLUNMALI
Kıymetli Müminler! Allah katında işçi ya da işveren olmanın bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük, takvada yatar; yani Allah’tan hakkıyla sakınmak, O’nun emirlerini yerine getirmek, yasaklarından kaçınmaktır. Unutmayalım ki, huzur ve mutluluk; sadece tüketmek ve biriktirmekte değil, paylaşmakta ve kanaat göstermektedir. Hutbemi, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in şu hadisiyle bitiriyorum: “Hiç kimse Allah’ın kendisine takdir ettiği rızkı er ya da geç elde etmeden ölmeyecektir.”