İBRAHİM GERME’NİN DEĞERLİ KAPISI
74 yaşındaki İbrahim Germi, Samsun’da 158 yıllık tarihi kapıyı, papazlar ve tarihi eser meraklılarının taleplerine rağmen satmıyor. 58 yıldır demircilik yapan Germi’nin elinde, tescilli tarihi eser niteliğinde “Meryem Ana” işlemeli hanedan modeli ikili bir demir kapı bulunuyor. Bu kapı, Ermeni ustalar tarafından geçme yöntemiyle ve kaynak kullanılmadan yapılmış. Birçok kişi kapıyı almak için girişimde bulunsa da, Germi kapıyı satmama kararı aldı. Demirciler Yokuşu’nda esnaflık yapan Germi, dedesinden miras kalan bu kapıyı dükkanında koruyor.
KAPININ ÖNEMİ VE JESTLER
İbrahim Germi, kapıyı satmayı düşünmediğini ve geçmişte dönemin Mater Dolorosa Katolik Kilisesi papazının kendisine kapıyı vermesi için baskı yaptığını ifade ediyor. “Bu kapının eşi benzeri yok” diyen Germi, kapıyı kiliseye vermesi durumunda kendisine yurt dışında çeşitli gezi ve konaklama fırsatları sunulduğunu belirtiyor. “İlkokuldan beri bu mesleğin içerisindeyim. Demircilik ata mesleğimiz. Şu anda Samsun’un en eski faal demircisiyim” sözleriyle mesleğine olan bağlılığını aktarıyor.
TARİHİ KAPININ KAYNAKLARI
Germi, “Kapıda Meryem Ana figürü de var. Yıllar önce yapılan kilit halen çalışıyor” diyerek kapının detaylarını paylaşıyor. Kapının 150 kilo ağır olduğunu ve geçme yöntemiyle yapıldığını belirtiyor. “Kapının bir tanesi 150 kilo geliyor. Çok şahane bir kapı. Bu kapıları benden birçok kişi istedi ama vermedim. Ben öldüğümde bunu da hurdacıya verirler” diyerek, kapısının geleceği hakkında endişelerini dile getiriyor.
SAMSUN’DAKİ SON DEMİRCİ USTASI
Germi, Samsun’daki son demirci ustası olduğunu vurguluyor. “Demircilik mesleği bence öldü. Çırak da yetişmiyor. Ben öldükten sonra daha yapacak adam Samsun’da yok” diyor. Kendisiyle aynı mesleği yaptığı ifade edilen kişilerin yeteneklerinin bulunmadığını belirten Germi, “Çünkü Samsun merkezde tamir edebilecek tek demir ustası ben kaldım” sözleriyle mesleğin geleceği konusundaki kaygılarını dile getiriyor.