DEPREM ÇANTASININ ÖNEMİ
İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından acil durum çantasının gerekliliğine dikkat çeken deprem uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, “Herkesin ihtiyacı farklıdır o nedenle deprem çantasını kesinlikle bireysel hazırlayın. Yine de her çantada mutlaka düdük, el feneri, cep telefonu, yedek batarya, uzun süre dayanabilecek konserve gıda ve su bulundurun. İlk yardım seti, kronik rahatsızlığı olan ve yaşlı bireyler için günlük kullanacakları ilaçları da çantaya ekleyin. Deprem anında saniyeler önemli olduğu için çantayı hemen ulaşabileceğiniz bir yerde saklayın. Ucuz ve dayanıksız ürünlerden kaçının. Hazır deprem çantasını yüksek fiyatlara satan ve fırsatçılık yapanlara da dikkat edin” dedi.
YAPISAL HAZIRLIKLARIN GEREKLİLİĞİ
Prof. Dr. Altan, afet durumunda hayat kurtarabilecek deprem çantasındaki temel malzemeleri ve yapılması gerekenleri açıkladı. Profesör, “Depreme öncelikle yapısal hazırlıklı olmalıyız. Evlerimizi depreme dayanıklı hale getirmemiz gerekiyor. Gerekiyorsa bir inşaat mühendisine başvurarak evin kontrol ettirilmesi önemli. Bu şekilde yapısal hazırlık yapılmalı. Ayrıca evdeki eşyalar, örneğin devrilme riski olan gardıroplar, sabitlenmeli. Yanıcı ve yakıcı maddeler için stratejiler geliştirilmesi gerekiyor. Cam kırıklarının zarara yol açmasını önlemek için duvara sabitlemek gibi önlemler de alınmalı” diye konuştu.
BİNA SAĞLAMLIĞININ ÖNEMİ
Deprem çantasının hazırlanmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Altan, “Ancak unutulmamalı ki, deprem çantası tek başına bir hayat kurtarıcı değildir. Öncelik evin sağlam olmasıdır. Ev yeterince dayanıklı değilse, çanta yalnızca yakınınızdaysa işe yarayabilir. Örneğin, bir hastaysanız, ilaçlarınızı o çantada bulundurmanız gerekir. İletişim kurmak amacıyla çantanın içinde düdük gibi yer belirlemeye yardımcı malzemelerin bulunması da faydalıdır” dedi.
SU VE KAYNAKLARIN ÖNEMİ
Prof. Dr. Altan, “Herkesin ayrı yatak odasında uyuduğu düşünüldüğünde, her bireyin deprem çantası olmalı. Ayrıca bir miktar nakit para bulundurulabilir. El feneri kritik bir durumdur; elektrik kesildiğinde karanlıkta yön bulmaya yardımcı olur. Sürekli olarak kontrol edilmesi gereken su stoku da önemi artırıyor. 3-5 yılda bir çantanın içeriği güncellenmelidir. Ancak bu hazırlıklar genelde göz ardı ediliyor. Çöp-kapan-tutun uygulaması gibi basit ama etkili yöntemler yeterince dikkate alınmıyor” şeklinde belirtti.
İLGİSİZLİK VE PRENSİPLERİN ÖNEMİ
Prof. Dr. Altan, hazırlık durumunun toplumsal bir zincir olduğunu ifade etti. “Merkezi hükümet, belediyeler ve vatandaşlar olarak uyum içinde hareket etmeliyiz. Herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Ancak şu anda en zayıf halkayı vatandaşlar oluşturuyor. Diğer kurumlar görevlerini yerine getirirken, birçok insan depremin ciddiyetinin farkında değil. En önemli hazırlık, güvenli yapılarda yaşamaktır. Eğer güvenli bir binadaysanız, deprem çantasına bile ihtiyaç duymazsınız” dedi.