Yerel seçimler yaklaşırken deprem uzmanları, belediye başkan adayları için depremle ilgili plan ve programların önemini vurgulayarak adaylara önemli uyarılarda bulunuyor. Seçmenleri bilgilendirilmeye çağıran sismik uzmanlar, depreme dayanıklı şehirler için vizyona sahip adayların seçilmesinin önemini vurguluyor.
İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, gelecek için depreme dayanıklı kentler geliştirmenin gerekliliğini vurguluyor. Politikacıları depreme dayanıklı yaşam alanlarına yatırım yapmaya ikna etmenin refahımız için çok önemli olduğunu savunuyor. Görür, vatandaşların özellikle oy kullanma yoluyla sınırlı bir etkiye sahip olduğunu ve depreme hazırlığı partiler üstü bir mesele haline getirdiğini belirtiyor. Adayların, siyasi görüşleri ne olursa olsun, yaşadıkları bölgeleri depreme dayanıklı hale getirmek için planları, programları ve fikirleri olması gerektiğini öne sürüyor.
İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, beklenen depremin sadece İstanbul’un değil, tüm Marmara Bölgesi’nin sorunu olduğunu vurguluyor. Yaltırak, İstanbul’da yaşanacak olası bir depremin, siyasi görüşü ve ekonomik durumu ne olursa olsun tüm seçmenleri etkileyeceğini vurguluyor. Tüm adayların depreme hazırlık konusunda aynı görüşleri paylaşması gerektiğini vurguluyor ve farklı görüşlerin gerçekçi olmadığını düşünüyor.
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İstanbul’un seçilmiş belediye başkanının çevre dostu olması ve kâr odaklı değil toplumun refahına odaklanması gerektiğini savunuyor. İstanbul’u depreme hazırlayan bir vizyona ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Kadıoğlu, böyle bir vizyon olmaması durumunda ortaya çıkacak sonuçlar konusunda uyarıyor ve bireylerin düzensiz inşaattan kazanç sağlayabileceğini, ancak insanların hayatlarını kaybedebileceğini belirtiyor. Seçilmiş yetkililerin, özellikle belediye başkanlarının sorumluluğu, olası felaketler karşısında sakinlerin güvenliğini sağlamayı içerir.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Diyarbakır’daki 1600 yıllık Aziz George Kilisesi ağır hasar gördü. Kültür merkezi olarak belirlenen kilise, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü tarafından restorasyondan geçiyor. Restorasyonun bir yıl içinde tamamlanması ve sanatsal etkinlikler için yenilenmiş bir alan sağlanması hedefleniyor.