DEPREM SONRASI İLETİŞİM YÜKLENMESİ
Dün İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından birçok kişi yakınlarını aramak için telefonlara yöneldi. Ancak bu durum, iletişim altyapısında ciddi bir yüklenmeye neden oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu konuda açıklamalar yaptı. Uraloğlu, yapılan açıklamalarında, “Türkiye’nin Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası Projesi” kapsamında düzenlenen bir etkinlik sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
DENİZ YAPILARINDA SORUN YOK
Uraloğlu, depremin deniz yapılarında bir problem yaratmadığını bildirdi. İlk etapta İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarında uçuşların durdurulduğunu ve gerekli kontroller sonrası uçuşların devam ettiğini belirtti. Kara yollarında Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler köprülerinin, Avrasya Tüneli ve Marmaray ile Osmangazi ve Çanakkale köprülerinin de sabit durumda olduğunu aktardı. Çamlıca Kulesi’nin tedbir amaçlı olarak boşaltıldığını ancak yapısal bir problem olmadığını vurguladı. Demir yolları ve Marmaray’da da gereken takiplerin yapıldığını söyledi.
İNTERNET UYGULAMALARINDA PROBLEM YAŞANMADI
Uraloğlu, insanların durum bilgilerini yakınlarına ulaştırabilmek için iletişim altyapısında büyük bir yüklenme yaşandığını ifade etti. “Bilgilendirmeye çalışmış olmamıza rağmen iletişimin normal ses üzerinden yapılması yönelimi oldu. Esasında web tabanlı, internet tabanlı ve Whatsapp, Bip, Facetime gibi uygulamalarda hiçbir problem yaşanmadı.” diyen Uraloğlu, ilk etapta yaşanan bazı aksamalara dikkat çekti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile GSM operatörleriyle sürekli iletişim halinde olduklarını ve süreci normale döndürdüklerini belirtti.
UÇAK BİLETİ ÜCRETLERİNE DÜZENLEME
Hava yolları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Uraloğlu, “business” koltuklar haricinde tavan ücret uygulaması dışında hiç kimsenin bilet satmadığını belirtti. Depremin ardından insanların İstanbul’dan çıkışında oluşan refleks sonucu Kuzey Marmara Otoyolu’nun etkilenmediğini ve bu güzergah üzerinden çıkış sağlandığını ifade etti. THY ve Pegasus’un bilet fiyatlarını 1750 liraya düşürdüğünü, fiyatların aniden yükselmiş olduğu algısının yanlış olduğunu söyledi.
YENİ YATIRIMLAR GEREKİYOR
Uraloğlu, 6 Şubat depreminde yaşanan iletişim sorunları hatırlatıldığında, GSM operatörlerine verilen en büyük cezanın yeni yatırımlar yapılması olduğunu vurguladı. İstanbul’daki GSM kulelerinin deprem anında yıkılmaması için çelik olarak inşa edildiğini belirten Uraloğlu, “Kamu arazilerine ve müsait diğer arazilere kuruluyor.” diyerek, durumu optimize etmeye çalıştıklarını da ekledi.