DEUTSCHE BANK’TAN TÜRKİYE EKONOMİSİNE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER
Türkiye’nin ekonomisinin yumuşak iniş yapmaya başladığı ve 2023 yılı için ekonomik büyümenin yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşeceği, 2025’te ise yüzde 2,8 olacağı öngörülüyor. Deutsche Bank, bu belirlemelerde bulunduğu raporda, Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan piyasalarda 2025’in zor ve belirsiz geçeceğini ifade ediyor. Rapor, gelişen ülkelerde beklenen getirilerin olumsuz etkilerle karşılaşabileceğini ve çeşitli olumsuz gelişmelere maruz kalabileceklerini aktarıyor.
PARASAL POLİTİKA VE EKONOMİK BÜYÜME
“Türkiye: İstikrara Giden Kademeli Yol” değerlendirmesiyle Türk ekonomisinin yumuşak inişte olduğu vurgulanıyor. Ekonomik büyümenin kademeli soğuma sürecinde olduğu ve sıkı parasal koşulların etkisiyle yatırım ve tüketimdeki talebin daralması nedeniyle 2025’in ikinci yarısına kadar potansiyelin altında büyüyeceği kaydediliyor. İç talepteki toparlanmanın 2026’da güçleneceği öngörülüyor. Bu tahminlerin, enflasyonu düşürmeye yönelik ekonomi politikalarının sürdürüleceği varsayılarak yapıldığı aktarılıyor.
DEZENFLASYON BEKLENTİLERİ
Rapor, iç talepteki zayıflama ve Türk lirasındaki reel değerlenmenin enflasyonu kademeli olarak düşüreceğini öngörüyor. “Maliyet baskıları, enflasyon beklentileri ve iç talep, enflasyondaki düşüşün kademeli olarak devam edeceğine işaret ediyor.” açıklamasıyla, gelecek yıl sonu için enflasyonun yüzde 45’e, 2025 yıl sonu içinse yüzde 25,4’e gerilemesi bekleniyor. Ancak beklenmeyen mali destek azalması ve büyük asgari ücret artışları gibi yukarı yönlü riskler mevcut.
MERKEZ BANKASI’NDAN BEKLENTİLER
Raporda, Merkez Bankası’nın aralıkta 250 baz puan faiz indirimine gitmesi öngörülüyor. “Mevcut reel faiz tamponunun TCMB’nin politika faizini gelecek yıldan önce indirmeye başlaması için alan bıraktığına inanıyoruz.” deniyor. Politika faizinin 2025 yılı ilk yarısında yüzde 37,5’e, yıl sonunda ise yüzde 30’a düşeceği tahmin ediliyor.
OECD KÜRESEL BÜYÜME TAHSİNLERİ
OECD, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,2 büyüyeceğini ve Türkiye’deki büyüme tahmininin yüzde 3,5 olacağını açıkladı. Küresel ekonominin birçok belirsizliğe rağmen dirençli olduğu ve iş gücü piyasasındaki baskıların azaldığı vurgulandı. Ancak, düşük nominal faizlerin, konut ve kredi piyasalarında canlanma işareti oluşturması bekleniyor.
TİCARETTE KORUMACI POLİTİKALAR
OECD, ticaret politikalarında korumacı önlemlerin artmakta olduğuna dikkat çekiyor. Bu durum, ithalat fiyatlarını yükseltirken işletmelere ve tüketicilere olumsuz maliyet etkileri yapabilir. Türkiye’nin bu yıl ekonomik büyümesinin, sıkı makroekonomik politikaların etkisiyle yüzde 3,5 ve 2025’te yüzde 2,6 olacağı öngörülüyor.
FITCH’TEN TÜRKİYE YORUMU
Fitch Ratings, Türkiye’de dış kırılganlıkların azaldığını ve piyasa algısının iyileştiğini ifade ediyor. Sıkı para politikası ile bütçe açığındaki azalmanın, politikaların tutarlılığını artıracağı tahmin edilmektedir. Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir patikaya oturması için sıkı politikaların devam etmesi gerektiği belirtiliyor. Enflasyon hedeflerine ulaşmak için makroekonomik istikrar politikalarının sürdürülmesi gerektiği vurgulanıyor.