Son gelişmede Google, Kanada ile yıllık 74 milyon dolarlık telif hakkı ücreti ödemek için bir anlaşmaya vardı. Ancak teknoloji devi, bu tür anlaşmaların olmadığı ülkelerde telif hakkıyla korunan içeriği kullanmaya devam ediyor. Uzmanlar, Türkiye’yi derhal harekete geçmeye çağırıyor ve Google’ı düzenleyici önlemler yoluyla müzakere etmeye zorlamanın önemini vurguluyor.
Dijital telif hakları yasası konusunda konuşan Avukat Cahit Suluk, “Bu haksız bir talep değil; Kesinlikle müdahale gerektiren bir durum” dedi. Türkiye’nin mevcut açığı gidermek için dijital telif hakları mevzuatını uygulamasının aciliyetini vurguladı.
Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Avustralya ve Kanada gibi ülkeler, Google ve META gibi teknoloji devlerine karşı telif hakkı yasalarını başarıyla uyguladı. Bu yasalar, haber siteleri de dahil olmak üzere dijital yayıncılara telif hakkı ücretlerinin ödenmesini zorunlu kılmıştır. Türkiye’de Dijital Telif Hakları Yasası’nın olmaması, başta Google olmak üzere arama motorlarının yayıncılara bu tür ücretler ödemekten kaçınmasına olanak sağlamıştır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Türkiye’de dijital telif hakları ile ilgili mevzuat değişikliklerine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Google ile görüşmelerin devam ettiğini ifade etti ve daha fazla diyalog için onları TBMM’ye davet etme planlarını açıkladı. Yayman, “Yeni dönemde dijital telif hakları yasasının hazırlanması en önemli gündem maddelerimizden biri” dedi.
Avukat Doç. Cahit Suluk Hukuk Bürosu’nun kurucusu Dr. Cahit Suluk, Türkiye’de acil yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Dijitalleşmenin gazete gelirleri üzerindeki etkisine dikkat çekerek, reklam gelirlerinin büyük çoğunluğunun dijital platformlara kaydığını ve bunun da gazetelerin kontrolü kaybetmesine neden olduğunu vurguladı.
Sonuç olarak, Türkiye’deki dijital telif hakları mevzuatı konusunda acil eylem çağrısı, teknoloji devlerinin içerik oluşturuculara adil tazminat sağlamaya yönelik düzenlemelerle karşı karşıya kaldığı küresel eğilimi yansıtıyor. Tartışmalar devam ederken, dijital platformların hakları ile içerik üreticilerinin çıkarları arasında bir denge kurmaya odaklanılıyor.