Din – Kent ve Cemaat Fethullah Gülen örneği

HABER AKTÜEL – İslami kesimin entelektüel yazarı Ali Bulaç, Ufuk Kitap'tan çıkan son kitabıyla cemaatlerin önemli ayrıntılarına mercek tuttu.

 

Ünlü yazar, bilim adamı ve akademisyenlerin katıldığı programda Bulaç'ın “Din – Kent ve Cemaat, Fethullah Gülen örneği” isimli kitabının müzakeresi yapıldı. Ali Bulaç'ın 337 sayfadan oluşan kitabı, Fethullah Gülen Harekatına ve yapısına ışık tutuyor.

Bulaç, cemaat ve tarikatın aynı şeyler olmadığını ifade ederek, Gülen Harekatının bir cemaat oluşumu olduğunun anlattı; Gülen'in bir şeyh olmadığını belirtti.

Cemaatlerin rasyonel yapılarından ötürü kâr etmek zorunda olduklarını söyleyen Bulaç, cemaatleri ayakta tutanın maddi kârları olduğunun altını çizerek, Gülen Harekatının kendi içindeki kurumlardan gelen maddi getirisine işaret etti.

 

FETHULLAH GÜLEN'İN ÜÇ DÖNEMİ VAR

Yaklaşık 30 kişinin katıldığı programda cemaatlerin devletle çatışmadığını, devletin bir kurumu olmadığını dile getiren Ali Bulaç, Fethullah Gülen'in üç dönemi olduğunu ifade etti. Bu üç dönemi yerel dönem (Erzurum yılları), ulusal dönem (İstanbul yılları) ve küresel dönem (dünyaya açılması) diye ayıran Bulaç, kitabının önsözünde şunları belirtiyor:

“Cemaatin ele alınmayı hak eden birden fazla yönü var. Bilim adamları, akademisyenler, yazarlar hem modern İslam'ı, hem Türkiye'deki tecrübeyi anlamak için bu olay üzerinde daha çok araştırma yapacaklardır. Nitekim, özellikle yurtdışında önemli araştırmalar yapılmaktadır.”

MODERN YAPILAŞMANIN ÖNCÜSÜ: FETHULLAH GÜLEN

Fethullah Gülen'i “modern bir yapılaşmanın öncüsü” olarak tanımlayan Bulaç, Gülen'i ilahiyatçılardan ayıran en önemli özellikleri olarak “dinin dilini” kullanmasını ve “aksiyonel” oluşunu gösteriyor.

Gülen Harekatının esnaf ve orta sınıfın katılımıyla başladığı tespitini yapan Bulaç, bu cemaatin İslam'ın bir terör dini olmadığı vurgusu yaptığını söylüyor.

Fethullah Gülen'in öncülüğünü yaptığı cemaate verdiği desteği “din cemaatle yaşar, Allah'ın eli cemaat üzeredir. Bu hususlar üzerinde Gülen ve Said Nursi duruyor” sözleriyle gösteren Bulaç'ın son kitabı tüm kitapçılarda satılıyor. (Kitabı satın almak için tıklayın)

Harbiye Hilton'da düzenlenen müzakereye AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan, Zaman Gazetesi yazarları Şahin Alpay, Mümtaz'er Türköne, Hüseyin Gülerce, Gazeteciler Ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak, Tülin Bumin, Kürşat Bumin, Ferhat Kentel, Binnaz Toprak, Gülay Göktürk, Gazi Üniversitesi İletişim fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Bostancı ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.

– KİTABI SATIN ALMAK İÇİN –

Buraya tıklayın!

– ALİ BULAÇ KİMDİR? –

Mardin'de bir belediye işçisinin oğlu olarak doğdu. Annesi okuma yazma bilmiyordu. Kitaplara ve öğrenmeye meraklı bir çocuktu. Hem medresede hem imam hatipte okudu. Sonra da ilahiyat fakültesiyle birlikte sosyolojiyi bitirdi. Niyeti memlekete dönüp, öğretmenlik yapmaktı. Ama sipariş üzerine yazar oldu. Siparişi verenler, Düşünce Dergisi'ni birlikte çıkardıkları arkadaşlarıydı. O zamanlar Ali Bulaç 23 yaşındaydı. 30 yıldır hayatını yazı yazarak kazanıyor. Sayısız basılı kitabı var, aynı zamanda Zaman Gazetesi'nde köşe yazarı. Sık sık bireysel, bağımsız ve değişik yorumlarıyla kendisinden söz ettiriyor. Taner Kışlalı, Ahmet İnsel, Ömer Laçiner gibi isimlerle birlikte, Cambridge, Oxford gibi üniversitelerde panellere konuşmacı olarak katılıyor. İslami kesimin en sivri entelektüel isimlerinden biri. 600 bin kişiye ulaşmış, titizlikle hazırlanmış, çok şık bir cep Kuran meali de var.

ÖNEMLİ

Sanatçı Kerim Arslan’ın Alamet’i

Fotoğraf sanatçısı Kerim Arslan, kişisel sergisi "Alamet" ile Kadıköy Moda'daki Nelumbo Studios'da sanatseverlerle buluşuyor. Fotoğraf ve fotoğraf manipülasyonlarından oluşan bu sergi, izleyicileri "görmeye ve...

Baharı Beklerken sergisi, sanatseverlerle buluştu

İyilik İçin Sanat Derneği'nin, sanatın daha geniş kitlelere ulaşması hedefiyle yürüttüğü faaliyetlerden biri olan "Baharı Beklerken" Sergisi, DenizBank iş birliğiyle gerçekleşti. Serginin açılışı, DenizBank...

Daha Fazlası!