Diş Bakımı, Ağız Hijyeni ile Sağlanabilir

AĞIZ HİJYENİ VE SAĞLIĞINİK ORTAMDAKİ BAĞLANTI

Diş ve diş eti hastalıkları ile ağız kokusunun düzenli ağız hijyeni uygulamalarıyla önlenebileceğini belirten Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, düzenli bakımın diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının önüne geçebileceğini ifade ediyor. Ağız hijyeninin genel sağlık ve refahın en temel yönü olduğuna dikkat çeken Bahar, optimum ağız hijyenini korumanın neden bu kadar önemli olduğunu açıklıyor.

DIŞ PLAĞI TEMİZLEMEK İÇİN ÖNEMLİ UYGULAMALAR

Florürlü diş macunu ile günde iki kez diş fırçalama ve günlük diş ipi kullanımı gibi düzenli ağız hijyeni uygulamaları, diş çürüklerini ve periodontal hastalıkları (diş eti hastalıkları) önlemede kritik bir rol oynuyor. Bu uygulamalar, diş minesinin aşınmasına ve diş eti iltihabına yol açabilen diş plağının temizlenmesine yardımcı oluyor. Bahar, “Bu uygulamalar, diş minesinin aşınmasına ve diş eti iltihabına yol açabilen bir bakteri biyofilmi olan diş plağının çıkarılmasına yardımcı olur.” şeklinde bilgi veriyor.

SİSTEMİK SAĞLIĞA ETKİSİ BÜYÜK

Yapılan araştırmaların kötü ağız hijyeninin kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve solunum yolu enfeksiyonları gibi sistemik sağlık sorunları ile bağlantılı olduğunu ortaya koyduğunu belirten Bahar, “Ağız enfeksiyonları ve kronik iltihap, bu sistemik koşulların gelişmesine veya kötüleşmesine katkıda bulunabiliyor ve kapsamlı ağız bakımına olan gereksinimi vurguluyor.” diyor. Halitozisin (kötü nefesin) önlenmesinde etkili ağız hijyeninin önemini de vurgulayan Bahar, “Ağız hijyeni yiyecek parçacıklarının birikmesi, bakteri büyümesi ve ağız hastalıklarından kaynaklanabilen halitozisi kontrol etmeye yardımcı olur,” şeklinde ekliyor.

DİŞ FIRÇALAMADA DOĞRU TEKNİKLER

Doğru fırçalama tekniğinin, diş ve dişeti yapısına uygun diş fırçasını seçmekle başladığını ifade eden Bahar, “Çok yumuşak fırçalar diş plağını tam kaldıramadığından bu tip fırçaların rutinde kullanılması tavsiye edilmez.” diyor. Orta sertlikteki fırçaların, diş ve diş eti üzerine çok fazla baskı uygulamadan kullanılabileceği belirten Bahar, yumuşak fırçaların hastalıklı diş etleri veya ağız içerisinde yapılan ameliyatlar sonrası tercih edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

YETERSİZ BAKIM CİDDİ SORUNLAR YAŞATACAK

Günde 2 defa fırçalama ve akşamları diş ipi veya arayüz fırçası kullanmanın diş aralarının temizliğini sağladığını belirten Bahar, “Uygun hijyen uygulamalarıyla önleyici ve koruyucu ağız bakımı, daha kapsamlı ve maliyetli diş tedavilerine olan ihtiyacı azaltabilir.” ifadesini kullanıyor. Erken müdahale ve düzenli bakımın karmaşık prosedürler gerektirebilecek daha ciddi durumların önlenmesine yardımcı olduğunu belirten Bahar, “Düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı ve profesyonel diş kontrolleri, ağız sağlığını ve dolayısıyla genel sağlığı korumak için vazgeçilmezdir.” diyor. Bu durumun yalnızca ağız hastalıklarını önlemekle kalmayıp, sistemik sağlığı destekleyerek yaşam kalitesini artıracağını ve sağlık bakım maliyetlerini uzun vadede azaltacağını vurguluyor.

ÖNEMLİ

Inter, İtalya Kupası Finaline Yükseldi

Inter, İtalya Süper Kupa yarı finalinde Atalanta'yı 2-0 yenerek finale yükseldi.

Akşehir’de Uyuşturucu Operasyonu: Çok Sayıda Hap Bulundu

Akşehir'de uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan bir kişi, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Daha Fazlası!