Diyarbakır’da Binlerce Yabani Hayvan Doğaya Kavuştu

DİCLE YABAN HAYVANI KURTARMA MERKEZİ’NDE YABANİ HAYVANLAR TEDAVİ EDİLİYOR

Diyarbakır’da, Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne bu yıl içerisinde getirilen 406 yabani hayvandan 304’ü, tedavilerinin ardından yeniden doğal yaşam alanlarına salındı. Yaralanmaların yüzde 80’inin insan kaynaklı nedenlerden kaynaklandığı ifade edildi. Merkez, 2020 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü ve Dicle Üniversitesi Rektörlüğü iş birliğiyle kuruldu ve o tarihten beri çok sayıda yabani hayvana ev sahipliği yapıyor.

Merkeze getirilen yabani hayvanlar arasında kurt, çakal, oklu kirpi, tilki, sansar, porsuk gibi memelilerin yanı sıra flamingo, akbaba, puhu, balaban ve kartal gibi kuşlar ile Fırat kaplumbağası ve diğer karasal kaplumbağalar bulunuyor. Toplamda 1376 yabani hayvan, tedavi edilerek doğal ortama salındı. Tedavi süreçleri ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürlüğü’nde görev yapan veteriner hekimler Kasım Ertürk ve Emre Yalçın tarafından yürütülüyor.

AVCILIK FAALİYETLERİ ÜZERİNE ÖNERİLER

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Akın Koçhan, merkeze getirilen yabani hayvanların yaralanma oranının yüzde 80’inin insan kaynaklı olduğunu belirtiyor. Koçhan, “Kaçak avcılar ve yüksek gerilim elektrik hatlarına çarpmalar ya da farklı travmalar en önemli nedenlerdir. İnsan kaynaklı yaralanmalar büyük çoğunluğu oluşturuyor. Özellikle avcılık faaliyetleri sırasında dikkatli olunması gerekiyor. Avcılık bir spor değil, ama spor gibi yapılıyor. Özellikle soyu tehlike altında olan türlere dikkat edilmeli” diyor.

2024 yılı içerisinde merkeze gelen 406 yabani hayvandan 304’ü tedavi sonrasında doğaya salındı. Doç. Dr. Koçhan, “Merkezimiz, 2020 yılından itibaren hizmet veriyor ve sadece Diyarbakır’a değil, çevre bölgelere de hizmet sağlıyor. Merkezimizin kapsamı geniş ve doğada farklı travmalara maruz kalan ya da hastalık öyküsü bulunan birçok hayvan burada tedavi ediliyor. Kanatlılar, memeliler ve sürüngenler tedavi edilmekte; tatlı su kuşları gibi özel türlerin yanı sıra yılanlar, kurtlar ve tilkiler de merkezde yer almakta” ifadelerini kullanıyor. Tedavi süreci tamamlanan toplam 304 hayvan doğaya salındı.

ÖNEMLİ

Şenol Güneş’ten Galatasaray Maçı Tepkisi

Trabzonspor'un teknik direktörü Şenol Güneş, TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun geçmişteki açıklamalarına etkili bir yanıt vererek dikkatleri üzerine çekti.

Beylikdüzü’nde Bulunan El Bombası Paniği

İstanbul Beylikdüzü'nde bir kaldırımda el bombası bulundu. Durum üzerine bomba imha ekipleri olay yerine yönlendirildi.

Daha Fazlası!