İSTANBUL’DA SULARLA İLGİLİ YANLIŞ BİLGİLER YAYILIYOR
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), İstanbul’daki Sazlıdere Barajı ile ilgili 2022’de alınan karar üzerine yapılan “İstanbul’da su krizine neden olabileceği” yorumlarının kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu duyurdu. DMM’nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Sazlıdere Barajı hakkındaki karar dolayısıyla yaygınlaştırılan çeşitli manipülasyon kampanyaları olduğunu ve bu kararın İstanbul’da “su krizinin yaşanacağı” imajını oluşturmak için kullanıldığını belirtildi.
VERİLER SU KRİZİ İDDİALARINI ÇÜRÜTÜYOR
İstanbul’un su kaynakları ve kullanımına dair verilerin, Kanal İstanbul Projesi ve dar gelirli vatandaşlar için inşa edilen 24 bin sosyal konut projesinin “İstanbul’u susuz bırakacağı” yönündeki iddiaları geçersiz kıldığı ifade edildi. Açıklamada, “Karar tarihleri dikkate alındığında, projeler kapsamındaki çalışmaların ‘herhangi birinin tutukluluğu’ ile ilgisinin olmadığı da açıkça görülmektedir” denildi. 2024 yılına ait verilere göre İstanbul’un yıllık su tüketiminin yaklaşık 1 milyar 162 milyon metreküp olduğu aktarıldı. Ayrıca, Sazlıdere Barajı’nın mevcut veriminin yılda 51 milyon metreküp olduğu kaydedildi.
KANAL İSTANBUL PROJESİ’NİN ETKİLERİ
Kanal İstanbul Projesi devreye girdiğinde, Sazlıdere Barajı’nı besleyen su kaynaklarının yüzde 61’inin kanal içinde kalacağı, fakat geriye kalan yüzde 39’unun korunacağı vurgulandı. Açıklamada, “Kanal İstanbul Projesi ile Sazlıdere Barajı’nın proje içinde kalan kısmında su kaybının İstanbul geneline etkisi yüzde 3 seviyesindedir” ifadesine yer verildi. Ayrıca, yıl başından itibaren İstanbul’a verilen su miktarının 338 milyon metreküp olduğu, bunun 212 milyon metreküpünün Melen Regülatöründen ve 75 milyon metreküpünün Yeşilçay Regülatöründen sağlandığı belirtildi.
GELECEK İHTİYAÇLAR İÇİN PROJELER DEVAM EDİYOR
Ayrıca, İstanbul barajlarının doluluk oranının yüzde 82,10 seviyesinde olduğu bilgisi verildi. DSİ Genel Müdürlüğü, gelecekteki su ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Avrupa yakasında yeni su kaynakları ve depolama tesisleri oluşturma üzerine projeler geliştirmeye devam ettiğini bildirdi. Açıklamada, “Verilerden de anlaşılacağı üzere, Sazlıdere Barajı ile ilgili alınan kararın, ‘İstanbul’da bir su krizine neden olabileceğine’ yönelik yorumlar kamuoyunu manipüle etmeye yöneliktir” denildi. Ayrıca, Sazlıdere Barajı ile ilgili kararın yakın tarihte verilmediği; Ulaştırma ve Altyapı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Milli Savunma, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Tarım ve Orman Bakanlıkları ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın işbirliği ile bir protokol hazırlandığı belirtildi. Bu protokol çerçevesinde, “Sazlıdere Barajı’nın içme suyu rezervinden çıkartılması” konusunun 15 Eylül 2022’de karara bağlandığı ifade edildi.