OPERA TURU PROJESİYLE ÇOCUKLAR SANATLA BULUŞUYOR
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü (DOB) tarafından bir yıl önce başlatılan ve opera, bale, klasik müzik gibi sanat dallarını çocuklara tanıtan ‘Opera Turu’ projesine 3 bin 332 öğrenci katılım sağladı. DOB Genel Müdürü Tan Sağtürk, bu projeyle birlikte “Artık operalarımız onlar sayesinde gündüzleri de çiçek açıyor” dedi.
ÇOCUKLARA SANATIN KAPILARINI AÇMAK
DOB, ilkokul çağındaki çocukların opera ve balenin arka planını görmeleri, sahneleme aşamalarını ve sanatçıların çalışmalarını öğrenmeleri için ‘Opera Turu’ ve ‘Operayı Geziyorum’ projelerini hayata geçirdi. Bu proje, Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içinde, İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği okullarla haftanın belirli günlerinde uygulanıyor. İlkokulun 3 ve 4. sınıfından çocuklara yönelik proje, sanat dallarını tanımayı amaçlıyor. Ankara, İstanbul ve Samsun DOB Müdürlükleri kapsamındaki toplam 77 etkinlikte 3 bin 332 öğrenci yer aldı. Özellikle Ankara Büyük Tiyatro’daki 28 etkinliğe 961 öğrenci katıldı.
PERDE ARKASINI GÖRME ŞANSI
DOB Genel Müdürü Tan Sağtürk, “Artık operalarımız onlar sayesinde gündüzleri de çiçek açıyor. Koronun nasıl çalıştığını anlatmaya çalışıyoruz. Müzik gruplarımızı gözlemletiyoruz. Bunu masa başında anlatmak başka bir şey; ama burada bulunmalarını sağlayarak anlatmak onların hayatlarında da yeni bir ufuk açıyor diye düşünüyorum. Çünkü onlar ileride bizim ya mevkidaşımız olacak ya seyircimiz olacak” diye konuştu. Sağtürk, çocuklara eğitim niteliğindeki ‘Opera Turu’nu hayata geçirdiklerini ve perde arkasındaki kostüm atölyelerindeki çalışmalardan sahnenin kuruluşuna kadar tüm süreci çocukların görmesini sağladıklarını belirtti. Ayrıca, çocukların sahne arkasındaki emeği de görerek etkilendiğini söyledi. “Biz, talep doğrultusunda mümkün olduğunca çocuklarımızı beyaz baretlerle güvenli alanlara sokarak, onların tüm bu süreci ve maceralarımızı görmelerini sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
GELİŞİM VE GELECEK PLANLARI
DOB’nin dünyanın en büyük sanat kuruluşlarından biri olduğunu dile getiren Sağtürk, 2024 yılında yürüttükleri çalışmaların büyük bir teveccühle karşılandığını ve gençlere yönelik faaliyetleri artırmaya çalıştıklarını söyledi. “Repertuarda çok çeşitlilik oluşturarak bir yol güzergahı belirlemeye çalıştık” diyen Sağtürk, 2025 yılı için yerli ve milli eserler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
SANAT ESERLERİ VE YETENEK GELİŞTİRME
Sağtürk, “Nota olarak bizde bulunan Adnan Saygı’nın Gılgamış Destanı İstanbul Operası’nı, Çelebi Operası, Midas’ın Kulakları, Deli Dolu Opereti gibi çeşitli çalışmaların bestelenmesi için çalışmalara koyulduk. Gençlerle ilgili ‘Genç Koreograflar Gecesi’ni aktive ettik. Şimdi ‘Beste ve Libretto’ yarışmaları da açılmış olacak. Çünkü, ülkemizde bu yaratıcı kaynağa her zaman ihtiyaç var” diye konuştu. Ayrıca, uluslararası bale yarışmasının ulusal düzeyde tekrar etmesi planlanıyor. 23 ilde 1’inci Anadolu Opera Bale Festivali’nin düzenlendiğini belirten Sağtürk, Anadolu’dan sanatçı havuzu oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Önümüzdeki yıl da festival ve temsillerle fark yaratacaklarına inandıklarını vurguladı.