Dolandırılmamak İçin Alışveriş İpuçlarına Dikkat!

DOLANDIRICILARA DİKKAT EDİN

Yeni yıl yaklaşırken indirim çılgınlığı sürüyor. Bu dönemde yalnızca vatandaşlar değil, dolandırıcılar da fırsatları kolluyor. Sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan yüzde 50 indirim gibi yanıltıcı sloganlar ve bilindik alışveriş sitelerinin taklit edilmesi dolandırıcıların taktikleri arasında yer alıyor. Tüketicilerin bu durumlarda dikkatli olması gerekiyor.

E-TİCARET DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR

Yeni yıl öncesinde asıl indirimlerin yaşandığı önemli tarihlerden biri olan ‘Black Friday’ yani ‘Efsane Cuma’ ile ‘Cyber Monday’ yani ‘Siber Pazartesi’ye yaklaşırken, tüketiciler büyük indirimler bekliyor. Yüzde 50-60’lık indirimlerin söz konusu olduğu bu dönemde, sadece kasım ayında e-ticarette 500 milyarlık alışveriş rekoru tahmin ediliyor. Yıl sonuna kadar sürecek indirimlerle, e-ticaret sektörünün yılı 3 trilyon liralık bir rakamla kapatması öngörülüyor. Ancak dolandırıcılar, bu süreçte vatandaşların dikkatini çekmek için çeşitli yollar deniyor.

SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI TEHLİKE ARZ EDİYOR

İndirimleri kaçırmak istemeyen vatandaşlar sosyal medyada sıkı bir takip içindeler. Ancak ‘Yüzde 50’ye varan indirim’ benzeri şüpheli sloganlara tıklamak bazı tüketiciler için tehlikeli olabiliyor. Uzmanlar, alışveriş yaparken tercih edilen platformların ya da markaların orijinal siteleri olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

KİŞİSEL BİLGİLERİ KORUYUN

Dolandırıcıların hedefi haline gelen tüketiciler, zararlı yazılımlarla karşılaşma riski yaşıyor. Uzmanlar, sahte alışveriş sitelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Tüketiciler, güvenilir sitelerde alışveriş yaparak kredi kartı bilgilerini güvende tutmalı.

ESKİ ÜRÜNLER ALMA RİSKİ

İndirim dönemlerinde tüketime olan güven sarsılabiliyor. Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, “Tüketicilerin indirimlerin gerçekliği konusunda tereddütleri var. Son dönemde, uzun süre satılamayan ürünlerin şikayet konusu haline geldiğini görüyoruz” diyor. Eski ürünlerin alımında dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor.

DOĞRU ALIŞVERİŞ YAPMAK İÇİN ÖNERİLER

Küçük, güvenilir alışveriş sitelerine yönelmenin önemini vurguluyor. Sosyal medyadan yapılan alışverişlerde muhtemel aksiliklerde satıcıyla iletişim kurulamayabileceğini hatırlatıyor. Alışveriş sırasında, fiyat etiketlerinde son 30 günün en düşük fiyatlarının da görülmesi gerektiği belirtiliyor. Sorun yaşayan tüketicilerin, 104 bin liraya kadar olan uyuşmazlıklar için hakem heyetine başvurabileceği ifade ediliyor.

ONLINE ALIŞVERİŞ GÜVENLİĞİ

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), indirim kampanyalarına katılacak olanları dolandırıcıların tuzağına düşmemeleri için uyarıyor. Tüketicilerin, kampanya mesajlarının kaynağını kontrol etmesi, alışveriş yapmak istenen sitenin bağlantı adreslerini doğrulamaları, 3D güvenli ödeme yöntemlerini tercih etmeleri ve sanal kart kullanmaları öneriliyor. Ayrıca, şüpheli e-postalardan uzak durulması gerektiği hatırlatılıyor. Dolandırıcılık amacıyla fiyatları artırıp ardından indirim uygulayan satıcılara karşı da dikkat edilmesi önem taşıyor.

ÖNEMLİ

Deniz Akkaya İçin Gözaltı Kararı Çıktı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, eski manken Deniz Akkaya'nın vesayet davasına bakan hakime sosyal medya üzerinden hakaret ve tehditte bulunması nedeniyle gözaltı kararı çıkardı.

9 Sanık İçin Ağırlaştırılmış Müebbet Talebi

Zonguldak'ta 'kesik baş cinayeti' davasında savcı, emekli madenci Mustafa Keleş'in yengesi tarafından azmettirilmesine ilişkin mütalaasını sundu ve sanıkların ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmasını talep etti.

Daha Fazlası!